De ce unii copii devin bătăuşi. Semnele din copilărie care arată că pot ajunge adulţi violenţi - explicaţia specialistului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă până nu demult se dădea vina doar pe familie şi pe educaţie atunci când copilul devenea agresiv şi făcea crize de nervi, studiile recente au demonstrat că sunt copii care au din naştere anumite tendinţe agresive. Comportamentul poate fi însă schimbat prin educaţie.

Copiii mici de până la trei ani au tendinţa să lovească alţi copii, să muşte şi să se manisfeste agresiv stunci când nu li se dă o jucărie sau nu obţin ceea ce vor. „Copiii mici nu ştiu să se exprime bine în cuvinte şi atunci aleg astfel de metode pentru a se impune sau pentru a obţine ce vor. Majoritatea copiiilor de până la trei ani au cel puţin un astfel de episod. Nu este o problemă majoră, dar trebuie să îi explicăm copilului că a greşit şi să fim atenţi pe viitor“, spune psihologul Ana Mari Ruşizan.

Evitaţi exemplele de violenţă

Problemele de agresivitate nu trebuie ignorate atunci când copilul de vârstă şcolară continuă să se manifeste violent. Exemplul din familie contează, dar nu este întotdeauna singura explicaţia pentru violenţă. Sunt copii care provin din familii unde nu există bătăi şi violenţe verbale şi ei sunt totuşi agresivi. „Este adevărat că dacă cel mic vede acasă certuri sau chiar bătăi va avea tendinţe violente pentră că el înţelege că aşa trebuie să te porţi. De multe ori copiii care au fost bătuţi de părinţi ajung la maturitate să îşi lovească şi ei copiii. Tot la fel de adevărat este că şi copiii din familii non-violente pot avea tendinţe agresive. Acestea pornesc de obicei din anumite frustrări, sunt un mod de a se exprima pentru a fi observaţi. De asemenea, televizorul şi internetul trebuie limitate, deoarece chiar şi programele pentru copii sunt destul de violente“, mai spune psihologul.

Copiii bătăuşi au probleme de încredere

Copiii care sunt bătăuşi au anumite probleme de încredere şi cred că se pot impune doar prin agresivitate. „De multe ori copiii bătăuşi se cred inferiori şi de aceea au tendinţa să lovească un coleg de şcoală care este mai bun la învăţătură ca ei. De obicei copiii cu tendinţe violente sunt mai puternici fizic, conştientizează acest lucru şi intimidează astfel alţi copii. Ei cred că numai prin teamă se pot impune, cred că astfel captează atenţia celor din jur, se fac ascultaţi şi respectaţi. Ei nu înţeleg că victimele lor reacţionează din frică, nu din respect sau prietenie“, mai spune psihologul.

Cum reacţionăm în faţa copilulu bătăuş

Atunci când copilul nostru are astfel de tendinţe trebuie să reacţionăm rapid. „Copilul trebuie atenţionat imediat după ce a lovit alt copil. Trebuie să îi explicăm de ce nu este bine să se poarte aşa. Nu trebuie să aşteptăm, deoarece atunci el nu va face legătura între mustrare şi fapta sa. În niciun caz nu trebuie să disciplinăm un copil cu bătaia. Vom face mai mult rău. Putem însă să îl pedepsim. Dacă a lovit un copil în parc sau la un loc de joacă, nu îl mai ducem acolo ca să înţeleagă că nu s-a purtat corespunzător. În timp va înţelege că nu este bine să lovească. Dacă luăm măsuri şi comportamentul copilului nu se schimbă este bine să îl ducem la un psiholog“, mai spune psihologul.

Nu ignoraţi manifestările violente

Psihologii spun să nu ignorăm tendinţe agresive ale copiilor. „Mulţi părinţi spun, lasă că acum e mic, e alintat, va creşte şi îi va trece. Este total greşit deoarece în timp violenţa nu va face decât să crească. Nu trebuie să ne îngrijorăm dacă un copil a avut odată un acces de violenţă şi apoi situaţia nu s-a mai repetat. Dacă însă copilul se manifestă violent de fiecare dată când nu obţine ce vrea atunci este un semnal de alarmă. Dacă nu se intervine la timp, copilul are toate şansele să devină un adult violent“, mai spune specialistul.

Citeşte şi:

Cum îţi ţii copiii în frâu - sfaturile psihologilor: impune reguli, nu ceda presiunilor, aplică pedepse pe măsura faptei şi laudă-l când e cuminte

Ce probleme au copiii care stau prea mult la calculator sau folosesc tableta. Avertismentul unui psiholog

Cum să-ţi faci copilul să înveţe de plăcere. Eroarea gravă pe care o fac părinţii: „Nu-i spuneţi niciodată că un coleg e mai bun“

Trucuri banale pentru a-ţi convinge copilul să fie ordonat. Psiholog: „Ţipatul nu este niciodată o soluţie“

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite