Cum convingi copilul să mănânce legume. Reţete delicioase şi trucuri de la nutriţionişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Supa cremă este doar unul dintre modurile în care putem găti legumele. FOTOArhivă.
Supa cremă este doar unul dintre modurile în care putem găti legumele. FOTOArhivă.

Legumele nu sunt printre preferatele celor mici. Sunt însă pline de vitamine şi trebuie incluse în meniu. Nutriţioniştii ne învaţă cum să facem preparate delicioase din legume.

Dacă vom pune în farfuria celui mic legume fierte pur şi simplu nu va fi tentat să le mănânce. Copiii au o imaginaţie bogată şi pot refuza anumite alimente din cauza culorii sau a texturii. „Pentru copii totul este o joacă, astfel că şi masa de legume trebuie să fie distractivă. Aşezaţi în farfurie legume în forme amuzante. De exemplu puteţi combina felii de roşii, cu fasole verde fiartă şi boabe de mazăre sau fasole. Puteţi face floricele din ele. O altă combinaţie poate fi morcov cu puţini cartofi şi veţi avea un soare. Conopida sau brocoli pot fi decorate în formă ce copac. Nu este suficient să decoraţi farfuriile, trebuie ca şi părinţii să mănânce legume. Puteţi face jocuri, concursuri pentru ca masa să fie distractivă. Nu obligaţi copiii să mănânce pentru că asta nu este o soluţie“, spune nutriţionistul Eva Iorţan.

Chiar dacă sunt aşezate frumos, nu înseamnă că vor avea şi succes. Puteţi însă să includeţi legumele în mâncărurile preferate. „Dacă copilul alege legumele din ciorbă puteţi face supe creme care au un gust bun şi se pot servi cu crutoane. Sunt şanse mai mari să fie apreciate de cel mici. Supa cremă de mazăre în care puneţi puţini cartofi, dar şi puţină sfeclă are un gust dulceag bun. Puteţi folosi cartofi dulci pentru a masca aroma celorlalte legume. Puteţi face supă cremă folosind morcov, dovlecel sau conopidă. Puteţi adăuga puţin usturoi pentru aromă. Din experienţă ştiu că legume sunt aceeptate mai uşor ca şi supă“, mai spune specialistul.

Sucul şi piureul pot fi o soluţie

Şi sucul de legume amenstecat cu cel de fructe poate fi o soluţie. „Copiii preferă sucul astfel că puteţi adăuga legume. Nu foarte multe pentru că atunci gustul va fi mai puternic. Puteţi face suc de măr, amestecat cu morcov şi avocado. De asemenea puteţi face suc de sfeclă care este bun la gust şi puteţi pune tot măr pentru un gust mai bun. De asemenea portocala amestecată cu morcov şi chiar cu puţini dovlecei poate fi un suc foarte bun“, mai spune nutriţionistul.

Şi piureurile pot fi îmbogăţite cu legume. „De exemplu când faceţi piure de cartofi puteţi adăuga puţină conopidă, dovlecel sau fasole verde. La final puneţi puţin unt sau parmezan. Va avea un gust bun. Puteţi pune în piure şi morcovi , avocado sau brocoli, dar aveţi grijă la culoare. Dacă faceţi spanac puneţi în el lapte şi ustoroi pentru un gust mai bun. Puteţi să îl amestecaţi şi cu puţin piure de cartofi“, mai spune specialistul.

Chifteluţe delicioase din legume

Una dintre reţetele care au succes la cei mici sunt chifteluţele din legume combinate cu carne. Totul fără a fi prăjite în ulei. Se fierbe puţină carne de porc, pui sau curcan. Apoi se opăresc legumele. Se pune puţin morcov, câteva felii de dovlecel, puţină conopidă sau brocoli şi puţin pătrunjel rădăcină. Dacă brocoli nu este acceptat se poate încloui cu avocado. Toate se toacă mărunt cu robotul şi se amestecă cu un gălbeşul de ou. Compoziţia se drege de gust cu sare şi se poate pune şi puţin usturoi. Apoi se fac chiftelele şi se aşează pe o foaie de copt în tava de la cuptor. Se lasă 10 minute pe o parte şi 10 minune pe cealaltă. De asemenea cuptorul trebuie să fie încins când se pun chiftelele la cuptor. Puteţi adăuga deasupra susan dacă este preferat de cel mic.

Braşov

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite