Cum ne vindecăm de emoţiile negative, „drogul“ preferat al pesimistului. Psiholog: „Trebuie să ne spunem: «Astăzi este ziua mea, astăzi voi reuşi!»“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Psihologii spun că emoţiile reprezintă reacţii cu efect benefic, în general, şi că nu trebuie reprimate. Când însă ajung să controleze viaţa cuiva, atunci este bine să fie luate măsuri.

Emoţiile provin din impulsurile prin care creierul uman dictează comportamentul în anumite situaţii. Se manifestă într-o gamă largă de situaţii: înainte de un examen, la un interviu de angajare, în ziua nunţii, înainte de naşterea unui copil sau, în general, în timpul mai tuturor evenimentelor importante din viaţă.

„Acestea sunt emoţiile constructive. Ele nu trebuie reprimate. Este bine să avem acei fluturi în stomac în anumite situaţii sau să plângem de bucurie. Este modul prin care creierul nostru ne spune să ne eliberăm de stres. Ele nu trebuie reprimate, deoarece reprezintă un mod de manifestare şi dispar imediat ce situaţia care ne-a dat emoţii este rezolvată. Persoanele care nu au deloc emoţii, care nu simt nimic în momentele importante din viaţă, au o problemă“, spune psihologul Ana Maria Ruşizan.

Emoţiile pot controla viaţa

Emoţiile nu sunt întotdeauna un semn al unui psihic normal şi pot prelua controlul asupra vieţii subiectului. Emoţiile negative se trannsformă în timp în anxietate şi pot duce chiar la depresie. Ele apar în general după un eveniment marcant sau la persoanele pesimiste care cred că lor li se întâmplă doar lucruri rele.

„Am avut cazuri de pacienţi care au dezvoltat anxietate din cauza emoţiilor negative. De exemplu, în cazul unui tânăr care eşuează de mai multe ori în faţa unul examen important. Se poate instala panica. El nu mai crede că poate lua acel examen şi, de fiecare dată când trebuie să-l susţină, emoţiile se intensifică. În alte cazuri, sunt persoane care au avut ghinioane sau necazuri în viaţă şi ajung să gândească pesimist. De la acel eveniment care le-a marcat încep să creadă că sunt urmărite de ghinion, că lor nu li se poate întâmpla nimic bun. În aceste cazuri, aceste persoane reacţionează exagerat când au în faţă o situaţie dificilă. Emoţiile le controlează şi orice fac se soldează cu un eşec. Acest tip de emoţii pot duce la depresie, o boală extrem de greu de tratat“, mai spune psihologul.

Cum scăpăm de emoţiile negative

Pentru a scăpa de emoţiile negative, autocontrolul este crucial. Nu este un lucru uşor, dar ne putem antrena creierul să gândeacă pozitiv.

„Ne putem controla singuri emoţiile dacă încercăm să gândim pozitiv, dacă suntem optimişti. Cu toţii au avut eşecuri în viaţă, dar nu trebuie să ne lăsăm copleşiţi. Trebuie să ne ridicăm şi să spunem: «Astăzi este ziua mea, astăzi voi reuşi!». O atitudine potrivită va face şi creierul să reacţioneze altfel, ne va ajuta să luăm decizii bine gândite şi nu unele rapide bazate pe emoţie. Dacă situaţia este mai gravă, atunci sfatul psihologului este foarte important. Şedinţele de terapie pot rezolva în timp situaţia, dar este la fel de important şi ajutorul familiei. Persoana tebuie încurajată şi mai ales lăudată de fiecare dată când reuşeste într-un domeniu indiferent cât de mic este progresul. Este un mod de a-i creşte încrederea în sine. Acest lucru este foarte important pentru copii. Dacă îi încurajăm şi îi lăudăm atunci când sunt mici, vor fi mult mai stabili şi mai stăpâni pe ei la maturitate. Dacă îi certăm la orice greşeală şi le spunem să nu sunt buni de nimic, atunci ei vor crede acest lucru şi viaţa lor de oameni maturi va fi afectată“, explică psihologul Ana Maria Ruşizan.

Emoţiile ascunse pot duce la furie

Sunt multe persoane care cred că dacă îşi ascund emoţiile atunci par a fi mai puternice în faţa celor din jur. Greşit spun psihologii, deoarece acest lucru nu poate duce decât la frustrări. „Nu este bine să ne mascăm emoţiile. Să nu credem că dacă nu arătăm nimic, înseamnă că nu simţim nimic. Dacă ne reprimăm sentimentele mult timp ajungem să acumulăm frustrări şi să avem chiar şi accese de furie. Cu toţii am văzut cazuri de oameni aparent liniştiţi care la un moment dat au răbufnit şi ne-am întrebat atunci cum este posibil, ce s-a întâmplat? Este bine să avem emoţii din când în când, sunt normale. Reprimarea lor poate duce în timp chiar şi la psihoze care uneori nu mai sunt reversibile“, mai spune psihologul.

Pe aceeaşi temă:

Depresia, boala secolului XXI. Nu dă simptome clare la început şi împinge la sinucidere dacă nu este tratată. Care sunt semnele că trebuie să apelaţi la un medic

Slăbiciunea psihică pe care o au aproape toţi oamenii şi care poate duce la boli crunte. „Se simt goi pe interior, sunt ca nişte carcase, simt că nu mai au viaţă

Sindromul burnout: oameni pe care stresul emoţional îi arde pe interior

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite