Cum ne trădează propriul corp: gesturile prin care ne dăm de gol când minţim

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mimica feţei ne poată trăda şi cel mai mare secret
Mimica feţei ne poată trăda şi cel mai mare secret

Limbajul nonverbal, cum este definit de specialişti, a fost studiat de cei mai mari experţi în psihologie şi comunicare. Cu toţii facem gesturi involuntare care pot spune totul despre noi fără să scoatem niciun cuvânt.

Faţa este cea mai expresivă parte a corpului şi ne poate trăda într-o fracţiune de secundă. Cu toţii facem gesturi involuntare care arată exact cum ne simţim în acel moment. Fie ca suntem nervoşi, emoţionaţi, dezinteresaţi sau mincinoşi, totul este scris pe faţa noastră.

Ochii care ne trădează

Se spune că ochii sunt oglinda sufletului şi în unele cazuri exact aşa este. O simplă privire poate trăda şi cel mai mare secret. „O persoană care te priveşte direct în ochi, dar fără a fi foarte insistentă, este o persoană sinceră şi interesată de ceea ce ai de spus. Dacă persoana cu care vorbeşti te ţintuieşte practic cu privirea, atunci ori vrea să te domine, să arate că este superioară, ori te minte şi încearcă din răsputeri să arate că este sinceră deşi nu este deloc aşa. O persoană care te priveşte peste ochelari poate arăta că nu prea crede ceea ce spui, că nu este interesată de conversaţie. O astfel de privire spune practic ceva de genul: Şi ce dacă. Nu îmi pasă.Termină mai repede. Oamenii care nu te privesc în ochi, care evită contactul direct au de obicei ceva de ascuns sau te mint în faţă. O privire încruntată poate însemna că omul este tensionat, trist sau ameninţător“, explică Ana Maria Ruşizan, psiholog.

Cum arată un zâmbet sincer

Şi zâmbetul ne trădează de multe ori, iar specialiştii îşi da seama rapid când acesta este doar unul de faţadă. „Un zâmbet sincer este foarte uşor de depistat. Colţurile gurii sunt simetrice atunci când zâmbim sincer. Dacă nu este aşa şi apare aşa-numitul zâmbet din colţul gurii atunci aceste gest este unul fals, făcut de faţadă pentru că o impune o situaţie. Fie persoana zâmbeşte pentru a nu jigni interlocutorul, fie nu agrează persoana care vorbeşte, dar nu spune, fie nu este interesat de conversaţie, dar o face de complezenţă. Deşi majoritatea credem că atunci când o persoană cască este obosită, acest gest poate însemna cu totul altceva. Cel mai des căscăm din plictiseală, dar acest gest se instalează şi atunci când suntem stresaţi“, mai spune psihologul.  

Umerii drepţi arată siguranţă, dar uneori şi aroganţă

Poziţia unerilor ne trădează personalitatea. „O persoană care stă drept cu umerii ridicaţi este o persoană sigură pe ea, o persoană hotărâtă şi determinată să reuşească în tot ceea ce îşi propune. Această postură ne poate arăta şi că persoana este arogantă şi se crede superioară. O persoană care stă cu umerii plecaţi este în general o persoană timidă, nesigură şi care poate fi uşor dominată. Umerii plecaţi pot arăta şi o anumită predispoziţie spre depresie“, mai spune Ana Maria Ruşizan.

Mâinile arată emoţiile

Mâinile şi modul în care le mişcăm arată cât de sinceri sau cât de emoţionaţi suntem. „Atunci când avem emoţii avem tendinţa să facem mici gesturi care ne trădează. Ne trecem mâna prin păr cu scopul de a ne calma, ne frecăm palmele sau ne frecăm des la ochi ca să ne facem curaj. Toate acestea pot arăta un stres emoţional. De asemenea clipitul foarte des şi faptul că ne muşcăm buzele arată că avem mari emoţii. Înghiţiţul în gol este un semn că suntem într-o discuţie dificilă şi că urmează să spunem ceva de care ne este teamă sau ruşine. Mâinile ne trădează şi când minţim. O persoană care nu era sinceră îşi ţine mâinile la spate când vorbeşte sau le bagă în buzunare. De asemenea dacă persoana cu care vorbim are tendinţa de gesticula foarte des în semn de aprobare nu înseamnă deloc că este de acord cu ce vorbim, ci mai degrabă că este plictisită şi ar vrea să treacă mai repede peste subiect. O simplă strângere de mână poate trăda personalitatea. Oamenii care te stâng cu putere de mână arată că sunt hotărâţi şi siguri pe ei. Cei care au strângere, să-i spunem moale, arată că sunt nesiguri şi nu prea de toţi baza pe ei. De asemenea ţinerea stânsă a pumnului poate fi interpretată ca un gest de ameninţare sau de furie“, mai spune psihologul.

Pe aceeaşi temă:

Misterele creierului uman. Credem tot ceea ce ne este repetat, alegem varianta mai sigură, judecăm după ceea ce ne este arătat şi estimăm greşit

Cum să te comporţi ca să ai succes în viaţă. Specialiştii explică rolul complexului de superioritate şi cum poate graba chiar să strice treaba

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite