Cum să-ţi faci copilul să înveţe de plăcere. Eroarea gravă pe care o fac părinţii: „Nu-i spuneţi niciodată că un coleg e mai bun“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii învaţă mult mai uşor prin joc. FOTOtribunainvatamantului.ro
Copiii învaţă mult mai uşor prin joc. FOTOtribunainvatamantului.ro

Cu toţii ne dorim un copil care să înveţe bine şi să aibă rezultate demne de laudă. Trebuie însă să înţelegem că nu toţi copiii sunt la fel, că fiecare are ritmul şi pasiunile lui. Psihologii au câteva sfaturi cu ajutorul cărora ne putem determina copilul să înveţe de plăcere.

Cea mai mare greşeală pe care o fac părinţii este critica. Departe de a fi constructivă aceasta poate demoraliza un copil şi îl poate face să urască şcoala.

„Nu veţi face un copil să fie silitor dacă îl criticaţi tot timpul. Nu îl obligaţi să înveţe pe pricipiul că dacă studiază mai multe ore va învăţa mai mult. Nu îl certaţi excesiv când ia o notă proastă, ci încercaţi să aflaţi care sunt lipsurile şi cum îl puteţi ajuta. Nu puneţi accentul strict pe note pentru că uneori aceastea pot fi subiective. Mai bine întrebaţi ce a făcut la şcoală în acea zi, decât să îl întrebaţi ce note a luat. De asemenea, nu trimiteţi copilul să facă lecţii atunci când a greşit ceva. Va interpreta că şcoala este o pedeapsă. Cel mai bine este să învăţaţi împreună, prin joc şi prin recompense. De fiecare dată când copilul obţine un rezultat bun lăudaţi-l şi oferiţi-i ceva ce îi place şi atunci va fi încurajat să înveţe. Când nu are rezultate foarte bune încercaţi să vedeţi unde este problema, lucraţi cu el la materia respectivă şi rezultatele se vor îmbunătăţi. Va vedea astfel că poate şi va prinde încredere“, explică psihologul Ana Maria Ruşizan.

Nu faceţi niciodată comparaţie

O altă greşeală pe care o fac părinţii este comparaţia cu alţi copii sau chiar cu ei însăşi.

„Nu-i spuneţi niciodată copilului că un coleg este mai bun, mai silitor şi că trebuie luat ca exemplu. El va interpreta greşit, îşi va pierde încrederea în el şi va gândi să apreciaţi mai mult un alt copil decât pe el. O astfel de atitudine va face copilul să se închidă în sine şi îl va îndepărta. Nu veniţi cu replici de genul «Eu când eram ca tine făceam asta şi asta», deoarece copilul se va crede inferior“, mai spune psihologul Ana Maria Ruşizan.

Disciplina este importantă, dar cu vorbă bună

Nu obligaţi niciodată copilul să înveţe pentru că nu o va face forţat. Încercaţi totuşi să îl disciplinaţi. „Atunci când începe şcoala trebuie să îi explicaţi că trebuie să facă lecţii la fel cum se joacă în fiecare zi. Stabiliţi un program şi respectaţi-l. Aşa copilul va ştii când trebuie să facă lecţii. După lecţii faceţi mereu ceva distractiv şi el va ştii că după strădanie vine şi relaxarea. Dacă respectaţi programul o perioadă îi va intra în reflex şi îşi va face singur lecţiile“, explică Ana Maria Ruşizan.

Învăţaţi prin joacă

În Occident, dar mai nou şi la noi se practică metode de învăţare prin joc. Acestea le dezvoltă copiilor modul de gândire, îi ajută să înveţe logic. „Puteţi să îl ajutaţi să citească mai bine în mod distractiv. Important este să îi citiţi poveşti de când este mic, pentru că aşa va percepe cititul ca pe o activitate distractivă. Citiţi împreună şi atunci va percepe totul ca pe o acţiune în familie. Când sunteţi la bucătărie de exemplu cereţi-i ajutorul să vă citească anumite instrucţiuni. Copiii vor să ajute şi le place să se simtă utili“, mai spune Ana Maria Ruşizan.

Puteţi să vă ajutaţi copilul să socotească mai uşor mergând pur şi simplu la cumpărături. „Când mergeţi la mici cumpărături lăsaţi-l pe el să plătească şi întrebaţi-l cât trebuie să primească rest sau câţi bani trebuie să dea. Tuturor copiilor le place să aibă astfel de responsabilităţi. Când cumpăraţi fructe de exemplu lăsaţi-l să le numere şi când îi daţi să mănânce unul sau două întrebaţi-l câte au mai rămas. O altă metodă este cea a calendarului. Notaţi o zi în care ştie că va face ceva deosebit şi apoi puteţi să îl puneţi să numere zilele care au mai rămas. Va fi interesat de acest lucru“, mai spune psihologul.

Lăudaţi fiecare progres

Copiii au mereu nevoie de încurajare din partea părinţilor. „De fiecare dată când a reuşit un lucru la şcoală sau a luat o notă bună lăudaţi-l. Este foarte important ca el să înţeleagă că aţi observant lucrurile bune pe care le face. Se va simţi bine şi va dori să reaudă aceste laude. Astfel se va strădui mai mult şi va avea rezultate. Întotdeauna o vorbă bună, o discuţie calmă sunt mult mai eficiente decât o ceartă“, mai spune Ana Maria Ruşizan.

Citeşte şi:

Cum îţi ţii copiii în frâu - sfaturile psihologilor: impune reguli, nu ceda presiunilor, aplică pedepse pe măsura faptei şi laudă-l când e cuminte

Ce probleme au copiii care stau prea mult la calculator sau folosesc tableta. Avertismentul unui psiholog

Psihologii inventează leacul antidepresie pentru copii şi adolescenţi: îl transformă pe „Superman de Cluj“ în erou de joc  online terapeutic

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite