Cum a plănuit Ovidiu Popescu expediţia din Retezat fără a avea calificarea legală. „Nicio organizaţie de munte din lume nu recunoaşte goana după recorduri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ovidiu Popescu a fost liderul expediţiei tragice din munţii Retezat FOTO Facebook/Ovidiu Popescu
Ovidiu Popescu a fost liderul expediţiei tragice din munţii Retezat FOTO Facebook/Ovidiu Popescu

Societatea Ghizilor şi Liderilor Montani din România a emis un punct de vedere referitor la tragedia din munţii Retezat în care doi copii şi-au pierdut viaţa în urma unei avalanşe.

Reprezentanţii asociaţiei profesionale spun în debutul comunicatului postat pe site-ul societăţii că, din punctul lor de vedere, "găsirea şi pedepsirea publică a vinovaţilor nu este cel mai important lucru, ci analizarea obiectivă şi prezentarea publică a cauzelor accidentului".

Din punctul lor de vedere, tragicul accident soldat cu moartea copiilor-alpinişti Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi putea fi evitat dacă liderii expediţiei ar fi respectat principiile de bază ale drumeţiilor montate efectuate în timpul iernii.

Din analiza oficialilor societăţii reiese că Ovidiu Popescu, tatăl Dor Getei Popescu, a plănuit expediţia de sâmbătă, 22 aprilie, în scop comercial, în calitate de preşedinte al Clubului Montan Sportiv Altitudine cu sediul la Râşnov, în judeţul Braşov.

Un anunţ privitor la o excursie de trei zile în Munţii Retezat a fost postat pe site-ul clubului sportiv, iar cei interesaţi urmau să plătească o taxă de 390 de lei dacă doreau să participe la ascensiune. Pe de altă parte, Ovidiu Popescu nu avea calificarea legală necesară pentru a organiza o astfel de expediţie.

"Conform legislaţiei româneşti în vigoare (HG 77/2003, art. 40 lit. a), doar persoanele calificate şi recunoscute de către stat ca ghizi montani (prin intermediul Ministerului Turismului), au voie să conducă grupuri pe munte. Este liderul grupului prins în avalanşă calificat ca ghid montan, cu competenţe legale pentru a conduce grupuri pe munte? El nu apare în baza publică de date cu ghizii montani calificaţi, realizată şi administrată de către Ministerul Turismului", se arată în comunicatul Societăţii Ghizilor şi Liderilor Montani.

Oficialii asociaţiei profesionale îşi exprimă regretul faţă de tragedia în care şi-au pierdut viaţa doi copii, dar atrag atenţia că alpinismul este un sport care necesită mult echilibru.

"Toate aşa numitele ”recorduri” şi ”clasamente” în alpinism, în cazul adulţilor ca şi în cazul minorilor, sunt create artificial de către mass media şi de practicanţii înşişi, în diferite scopuri. Nici o organizaţie de munte din lume, fie că vorbim de uniuni internaţionale ale cluburilor de amatori (UIAA) sau uniuni profesionale (UIMLA, UIAGM) nu recunoaşte şi nu recomandă goana după ”recorduri” de viteză, de vârstă sau altfel de recorduri. Alpinismul (mersul pe munte în teren accidentat cu echipament special) nu este o activitate competiţională (doar anumite subramuri sunt!), se desfăşoară în zone montane înalte, izolate, fără spectatori şi fără arbitri", mai scriu membrii Societăţii Ghizilor şi Liderilor Montani în comunicatul pe care-l puteţi citi integral AICI.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite