Cum mâncăm sănătos de post. Sfatul nutriţioniştilor: „Organismul are nevoie şi de proteine de origine animală“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciorbele din legume sunt o alegere sănătoasă atunci când ţineţi post. FOTOgatesteromaneste.ro
Ciorbele din legume sunt o alegere sănătoasă atunci când ţineţi post. FOTOgatesteromaneste.ro

Postul Paştelui este ţinut cel mai strict de mulţi români. Oamenii trebuie să ştie că un post sever le poate afecta sănătatea şi că alimentele vegetale din comerţ sunt pline de chimicale.

Persoanele care vor să ţină de post trebuie să aibă grijă şi la sănătate. „Nu este rău să ţinem post, dar trebuie să ne adaptăm dieta în funcţie de starea de sănătate. Persoanele cu boli cronice trebuie să aibă mare grijă deoare atunci când consumăm doar vegetale organismul poate avea de suferit. Eu nu recomand să se ţină tot postul, ci doar miercuri şi vineri. Este suficient deoarece organismul are nevoie de şi proteine de origine animală“, spune nutriţionistul Eva Iorţan.

Mâncături gustoase şi naturale de post

Este foarte important şi ce mâncăm de post. „Eu recomand să se aleagă mâncare gătită în casă. De exemplu o zacuscă făcută în casă este sănătoasă. Un ghiveci de legume făcut la cuptor care să conţină cartofi, mazăre, conopidă, morcovi sau varză este foarte hrănitor. Putem face legume la cuptor, salate sau mâncare de fasole fără carne. De asemeanea salata de vinere dreasă cu doar puţin ulei şi ceapă este sănătoasă. Nu uitaţi de fructe deoarece acestea dau energie mai ales atunci când nu consumăm carne sau brânzeturi. Supele şi ciorbele de legume sunt hrănitoare. Puteţi face supe creme folosind tot felul de legume şi astfel veţi avea parte de multe vitamine. Orezul cu legume este foarte sănătos şi puteţi să îl faceţi la cuptor. Şi mâncarea naturală de post ne poate îngrăşa. Dacă alegeţi să faceţi cartofi prăjiţi de exemplu, aceştia au multe calorii. De asemenea dacă mâncaţi multă pâine cu zacustă, vinete sau fasole bătută puteţi avea surpriza să vă îngrăşaţi“, mai spune specialistul.

Atenţie la chimicalele pe care le conţin produsele din comerţ

Printre E-urile periculoase care se găsesc în produsele de post sunt câteva care trebuie neapărat evitate: monoglutamat de sodium (E621), polifosfaţi (E452), dar şi tot felul de coloranţi artificiali cum ar fi: carminul (E120) sau tratrazina (E102). Cele mai pline de chimicale sunt pateurile vegetale şi tot felul de mezeluri pe bază de soia.

„Pateurile vegetale sunt făcute din chimicale. Conţin între 4-5 şi până 15 aditivi alimentari, printre ei o monoglutamatul de sodiu, care este cancerigen. Au foarte multă sare, chiar şi zahăr în compoziţie şi nu au niciun fel de aport nutriţional. Au conservanţi şi multe condimente, care nici măcar nu sunt trecute explicit pe etichetă. Mezelurile din soia gen parizer, salam sau crenvurşti, dar şi caşcavul din soia sunt bombe calorice şi au foarte mulţi aditivi alimentari, adică E-uri. Este nevoie de acestea pentru a putea avea un gust cât de cât apropiat de aceleaşi produse făcute din carne. Cele mai puţin periculoase produse din soia sunt tofu şi laptele din soia“, mai spune nutriţionistul.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite