Cum vă feriţi de tâlhari. Bătrânii şi adolescenţii sunt vizaţi de infractori
0Victimele cele mai sigure sunt bătrânii, copiii dar şi femeile singure. Foarte important este să respectaţi câteva reguli pentru a scăpa de infractori.
Numărul tâlhăriilor a scăzut în 2013 faţă de anul precedent de la 183 la 175. Majoritatea s-au produs prin smulgeri de telefoane, genţi şi bijuterii, iar în urma activităţilor desfăşurate de poliţişti au fost identificaţi suspecţii în 81% din cazuri. Numărul cazurilor rămâne totuşi unul ridicat.
Poliţiştii au câteva sfaturi pentru ca braşovenii să nu devină victime:
Nu afişaţi ostentativ obiecte de valoare (lănţişoare, brăţări, telefoane mobile etc.).
Dacă observaţi că sunteţi urmărit de un individ (sau de mai mulţi), modificaţi viteza de mers şi schimbaţi direcţia pentru a confirma suspiciunile. Mergeţi într-o zonă mai populată şi bine iluminată.
Nu lăsaţi persoane necunoscute să intre în scara blocului (sau în lift) împreună cu dumneavoastră.
Nu permiteţi persoanelor străine să intre în locuinţa dumneavoastră, indiferent de motivele invocate.
Evitaţi plimbările în zone de risc, cum ar fi străzi înfundate, zone împădurite, alei întunecate sau parcări izolate.
Evitaţi transportarea unor sume de bani, dacă nu vă luaţi măsuri de siguranţă corespunzătoare.
Instruiţi-vă copiii să nu deţină asupra lor obiecte de valoare atunci când merg la şcoală.
Dacă aceştia sesizează persoane dubioase în vecinătatea unităţilor de învăţământ, să anunţe imediat cadrele didactice sau personalul de pază.
În cazul în care copilul dumneavoastră este totuşi agresat, ameninţat sau a fost martor la comiterea unei infracţiuni, este recomandat ca acesta să strige după ajutor, să ceară sprijinul adulţilor care se află în preajmă şi să sesizeze imediat poliţia.
Dacă sunteţi victima sau martorul unei tâlhării, reţineţi cât mai multe semnalmente ale autorului (vârstă, înălţime, constituţie fizică, forma feţei, culoarea părului, a ochilor, dacă vocea are un accent anume, vestimentaţia, semne particulare), cereţi numărul de telefon al unui martor şi sunaţi la 112 sau sesizaţi neîntârziat poliţia pe raza căreia a fost săvârşită fapta.
Pe aceeaşi temă:
Furtul şi evaziunea fiscală, în topul infracţiunilor săvârşite la Braşov