Cum se distruge pe zi ce trece un obiectiv turistic. Cetatea Braşovului stă încuiată până la o decizie definitivă a instanţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turiştii care vor să vadă cetatea  află dintr-un afiş că aceasta este închisă. FOTOSimona Suciu.
Turiştii care vor să vadă cetatea  află dintr-un afiş că aceasta este închisă. FOTOSimona Suciu.

Chiar dacă Primăria a câştigat procesul cu Aro Palace, iar cetatea a revenit statului român, nu se poate face nimic până la o hotărâre definitivă a instanţei. Între timp cetatea se degradează pe zi ce trece şi rămâne cu porţile ferecate.

Societatea Aro Palace vrea să scape de Cetatea Braşovului de aproape doi ani, dar nu oricum ci printr-o vânzare din care să obţină 3,3 milioane de euro. Compania Aro Palace a ajuns însă proprietar al cetăţii fără să plătească pe ea nici un leu. Cetatea a fost în patrimoniul ONT (companie de stat) din 1982. În 1990 societatea s-a privatizat, iar din ea au rezultat două companii: Postăvaruul SA şi Poiana SA. Compania Postăvarul a intrat în posesia cetăţii alături de alte active, iar din 2000 şi-a schimbat numele în Aro Palace.  Primăria Braşov a vrut să o cumpere cu 3,3 milioane de euro. A oferit la schimb terenuri şi bani, dar tranzacţia nu s-a mai finalizat. Pe fir au intrat şi procurorii DNA care au cerut toate actele pentru a verifica legalitatea viitoarei tranzacţii.

Cetatea se degradează

Pentru că nu s-a ajuns la o înţelegere Primăria a deschis acţiune în instanţă pentru obţinerea cetăţii şi a mizat pe faptul că Aro Palace nu a plătit nimic pe obiectivul turistic. Magistraţii Tribunalului Braşov au dat dreptate Primăriei, iar cetatea a revenit în patrinomiul statului român. Sentinţa dată însă în 3 octombrie nu este definitivă şi a fost atacată la Curtea de Apel Braşov.

Procesul ar mai putea dura luni bune timp în care Cetăţuia Braşovului de pe Dealul Straja este lăsată în paragină. Porţile au fost încuiate, iar pe şoseaua de acces a autocarelor şi autoturismelor a fost coborâtă bariera. Tencuiala de pe zidurile groase se desprinde vizibil, o parte din acoperiş a rămas distrus după o vijelie puternică de anul trecut, iar turnurile par şi ele la un pas de prăbuşire. Turiştii care vin pe jos la cetate sunt dezamăgiţi când văd afişul pe care îi anunţă că obiectivul turistic este închis.

Cetatea de pe dealul Straja stă cu lacătul pe uşă de un an. Este unul dintre simbolurile oraşului şi o mare atracţie pentru turişti. Iniţial, pe dealul Schlossberg, cel pe care azi se află cetatea, s-a ridicat, în anul 1524, un turn de veghe, din piatră şi cărămidă, în formă de potcoavă. Acesta avea trei niveluri, dotate cu ambrazuri la nivelurile inferioare şi guri de păcură la nivelul superior. Nucleul a fost completat în perioada următoare cu un bastion ce avea patru turnuri din lemn. În 1773 a funcţionat ca şi închisoare pentru prizonierii turci şi francezi, iar în timpul epidemiei de ciumă aici era o secţie pentru cei cu simptomele bolii.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite