Cu ce îşi aşteaptă turiştii în această toamnă fortificaţiile din Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetatea Feldioara va arăta exact ca în vremurile ei de glorie. FOTOArhivă.
Cetatea Feldioara va arăta exact ca în vremurile ei de glorie. FOTOArhivă.

Pentru prima dată după Revoluţie în circuitul turistic intră Cetatea Feldioara, cea mai veche fortificaţie din Braşov (1225). Castelul Bran vine cu o nouă atracţie: Casa de Ceai a Reginei Maria, iar la Cetatea Făgăraş sunt refăcute două turnuri şi fosta cramă.

Cetatea teutonilor cum mai este numită cetatea din Feldioara este cea mai veche fortificaţie din Ţara Bârsei fiind atestată documentar de la 1225.  A fost distrusă de mai multe ori de tătari, dar refăcută de fiecare dată. În timpul comunismului s-a degradat şi aproape s-a părbuşit. Ajunsă ruină, ea este acum reabilitată de o firmă specializată în restaurarea monumentelor istorice. Lucrările costă 15 milioane de lei, iar anul acesta în toamnă va putea fi vizitată de turişti pentru prima dată după Revoluţie. Lucrările trebuiau să fie gata mai devreme, dar au fost extreme de dificile din cauza faptului că zidurile erau degradate. Nici vremea nu a ţinut prea mult cu constructorii.

Noi atracţii la Cetatea Făgăraş

Turnul Roşu, Turnul Temniţă, dar şi fost Cramă vor putea fi vizitate anul acesta pentru prima dată în istoria Cetăţii Făgăraş. Edilii ar fi dorit să reabiliteze întreaga cetate, dar pentru asta este nevoie de peste 17 milioane de lei. O asemenea sumă nu este disponibilă din bugetul local şi se doreşte accesarea de fonduri europene. Până atunci însă edilii investesc 1,3 milioane de lei pentru redeschiderea celor trei atracţii.

Anul trecut a fost redeschisă pentru prima dată după 50 de anis ala tronului, care are mai multe încăperi şi este impresionantă. Sala Tronului a fost amenajată aşa cum a fost ea în perioada de glorie a edificiului. Aici au fost primiţi zeci de regi şi regine din toată lumea. Au fost aduse 67 de zilţuri şi candelabra toate aparţinând stilului renascentist. Tot mobilierul a fost făcut la comandă.

Străjeri Cetatea Făgăraş

La Făgăraş se poate vedea acum şi temutul instrument de tortură Fecioara de Fier, o cuşcă de metal, care avea în interior un sistem cu mai multe cuţite. În momentul în care cuşca era închisă, ţepuşele străpungeau trupul celui condamnat la moarte. Cum scopul era ca victima să sufere cât mai mult, sistemul de ţepuşe era construit în aşa fel încât să nu ucidă instantaneu. Cuţitele străpungeau picioarele, mâinile, pieptul şi chiar ochii persoanei condamnate. Legenda spune că putea dura şi două zile până când cel rănit îşi dădea sfârşitul după chinuri groaznice. Practic, cel torturat sângera până murea.

Casa de Ceai a Reginei Maria se deschide la Castelul Bran

Tot în această toamnă se va deschise şi Casa de Ceai a Reginei Maria care datează de la 1920 şi se află în parcul Castelului Bran, pe malul lacului. A fost transformată în cafenea şi va deveni o atracţie pentru turişti. Vizitatorii vor putea sta la o cafea şi se vor putea relaxa în căsuţa în care cu aproape  un secol stăteau la o şuetă capetele încoronată ale României şi nu numai. Investiţia s-a risicat la 500.000 de euro, iar potrivit reprezentanţilor Castelului Bran construcţia este gata şi se mai aşteaptă doar câteva autorizaţii. La Casa de Ceai se vor putea organiza şi evenimente private.

Proprietarii Castelului Bran vor să readucă la viaţă şi liftul care face legătura dintre castel şi parc, dar şi tunelul folosit în trecut pentru a scurta drumul prin castel. Tunelul castelului Bran a fost construit în anii '30, la ordinul reginei Maria pentru a facilita accesul în Castelul Bran. Acest tunel nu a fost niciodată deschis publicului. După ce lucrările vor fi gata turiştii vor putea urma acelaşi drum pe care îl urmau şi capetele încoronate când vroiau să ajungă mai repdere la castel. Liftul va face legătura între castel şi parc pe o distanţă de 40 de metri. A fost construit în anii 1930 pentru a uşura parcurgerea de către regina bolnavă de artrită a drumului dintre castel şi parc. Deocamdată nu se oferă multe detalii despre această investiţie, doar că va fi un proiect multimedia unic în România. Deschiderea ar urma să aibă loc anul viitor.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite