Compania Apa face lucrări pentru a preveni inundaţiile. Vor fi montate canale şi ţevi mai mari care să facă faţă ploilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania Apa face lucrări în zona Gării, Stadionul Tineretului, Hărmanului şi 13 Decembrie pentru ca aceste străzi să nu se mai tranforme în lacuri la fiecare ploaie mai serioasă.

În ultima perioadă, reprezentanţii Municipalităţii au avut o serie de discuţii cu cei ai Companiei Apa şi ai Sistemului de Gospodărire a Apelor pentru a identifica şi pune în aplicare şi alte soluţii de evitare a inundaţiilor, pe lângă cele aflate deja în derulare.

„În urma discuţiilor pe care le-am avut cu colegii de la Compania Apa şi de la Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA), am reuşit să identificăm soluţiile tehnice pentru a rezolva problema inundaţiei în cele patru zone critice ale Braşovului. Compania Apa a demarat deja lucrările pe Hărmanului, sub pasajul de cale ferată, şi la Gară, iar pentru 13 Decembrie şi zona Stadionului, având în vedere complexitatea lucrărilor, Compania Apa a depus documentaţia pentru autorizaţia de construcţie. Odată cu implementarea acestor proiecte şi finalizarea lucrărilor de decolmatare a canalului Timiş, sperăm ca ploile abundente să nu mai reprezinte o problemă pentru circulaţia în municipiul Braşov“, a declarat viceprimarul Braşovului Laszlo Barabas.

Compania Apa a demarat deja o serie de lucrări pe strada Hărmanului – la intrarea în cartierul Craiter, precum şi în zona Gării Braşov. Lucrări mai complexe vor avea loc pe strada 13 Decembrie, sub pasajul de cale ferată de la Făget, dar şi în zona Stadionului, astfel că a fost depusă documentaţia pentru autorizaţia de construcţie. După ce procedurile se vor finaliza, va începe şi modernizarea acestor zone din urmă.

Pe strada Hărmanului au fost curăţate canalizările şi au fost înlocuite sistemele de preluare a apelor meteorice. Teodor Sava, directorul de exploatare al Companiei Apa, a precizat că gurile de canalizare din această zonă aveau o capacitate mică de preluare a apelor, astfel că s-a stabilit montarea a cinci guri de canalizare, cu o capacitate triplă faţă de cea a gurilor existente. Totodată, a fost curăţată şi conducta de preluare, iar Sava a explicat că o echipă a Companiei Apa va monitoriza această zonă şi, în cazul unei ploi abundente, se va asigura că nu vor exista mizerii care să obtureze preluarea apei de către canale.

Lucrări şi la Gară şi Făget

Apele care se strâng în zona Gării vor fi preluate de nişte guri de canalizare legate direct la canalul colector de sub Bulevardul Gării. În prezent, gurile de canalizare existente sunt legate la un colector de apă menajeră, care nu are capacitatea de a prelua cantităţi mari de apă, de aici şi problemele cu inundaţiile care au apărut în ultimul timp. Angajaţii Companiei Apa au început decolmatarea colectorului de sub Bulevardul Gării, iar după ce lucrările de decolmatare se vor finaliza, urmează să fie mărită capacitatea de preluare a gurilor de canalizare existente. Alte două guri de mari dimensiuni vor fi amenajate pe fiecare lateral al străzii, în apropierea sensului giratoriu de la Gară, zonă care se inundă de cele mai multe ori. Toate gurile de canalizare vor fi conectate la colectorul din B-dul Gării.

Sub pasajul de cale ferată de la Făget, pe str. 13 Decembrie, reprezentanţii Companiei Apa vor realiza lucrări complexe, precum introducerea, pe mijlocul străzii, a unei conducte de mari dimensiuni şi amenajarea unor rigole.

„Actualele guri de scurgere sunt legate în canalizarea menajeră, astfel că vom introduce pe mijlocul străzii o conductă cu diamentrul de 600 mm, iar la intrare şi ieşirea de sub pod vom amenaja rigole transversale, cum există în zona Maternităţii, care vor prelua apele pluviale. Aceste rigole vor fi conectate la colectorul existent în parcul Tractorul, la care de altfel se conectează şi colectorul de pe B-dul Gării”, a precizat Sava.

Soluţii şi pentru zona Tineretului

În cazul zonei de la stadionul Tineretului, unde s-au înregistrat în ultima perioadă cele mai mari probleme, soluţia identificată este cea a unui sistem alternativ de preluare a apelor meteorice. Astfel, la intersecţia străzilor Mihai Viteazu cu Stadionului, se va amenaja o rigolă transversală care se va deversa direct în canalul Timiş.

Urmează să fie amplasate şi conducte „de suprafaţă”, la o adâncime mică, precum şi să fie amenajată o canalizare paralelă cu cea existentă. De ambele părţi ale străzii se vor construi nişte cămine, de dimensiuni foarte mari, 1mx1m, prevăzute cu grătare, în care apa se va scurge în mod direct, care vor fi legate la Canalul Timiş printr-o conductă de mari dimensiuni. Noua reţea se va amenaja pe tot perimetrul zonei inundabile, pe ambele părţi ale străzii.

În prezent, SGA a finalizat decolmatarea canalului Timiş pe porţiunea descoperită dintre Str. Spicului şi confluenţa sa cu Ghimbăşel şi se lucrează, în continuare, la zona acoperită dintre Prodlacta şi Str. Spicului.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite