Comorile Peleşului pot fi admirate la Casa Mureşenior - FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una dintre piesele de excepţie de la Castelul Peleş, expuse la Braşov FOTO Sebastian Dan
Una dintre piesele de excepţie de la Castelul Peleş, expuse la Braşov FOTO Sebastian Dan

Muzeul Casa Mureşenilor Braşov şi Muzeul Naţional Peleş organizează cea mai importantă expoziţie din acest an de la Braşov - „Comorile Peleşului”. Castelul Peleş, reşedinţa de vară a Regelui Carol I al României, a fost construit acum mai bine de 100 de ani.

Pentru a înfrumuseţa acest castel, familia regală a României a creat una din cele mai importante colecţii de artă decorativă – mobilier, arme, tapiserii şi covoare, piese de metal preţios, sticlărie şi ceramică. Majoritatea obiectelor au fost cumpărate din străinătate - din ateliere sau din expoziţii, şi din colecţii particulare.

Unele piese au fost oferite cadou diverşilor membri ai Casei Regale a României. Nucleul colecţiei de ceramică şi al celei de orfevrărie a fost constituit de Regele Carol I, urmaşii săi îmbogăţindu-le. Din cele peste 10.000 de piese aparţinând acestor colecţii, 123  le puteţi admira la Muzeul Casa Mureşenilor, în perioada 23 iunie-23 noiembrie 2016, de luni până sâmbătă inclusiv, de la 9.00 la 17.00.Colecţia de ceramică (gresie, faianţă, porţelan) a Castelului Peleş cuprinde peste 5.000 de piese achiziţionate, în etape succesive, încă din primii ani ai domniei lui Carol I, fie de la expoziţiile universale de la Paris, Londra sau Viena, fie de la furnizorii Casei Regale a României.Menită să confere culoare interioarelor regale, ceramica regală din Castelul Peleş se înscrie în patrimoniul naţional ca una dintre cele mai importante şi mai coerente colecţii de artă din România.

Colecţia de orfevărie (argintărie, aur, metal comuna) a Muzeului Naţional Peleş, compusă din aproximativ 5.500 de piese cuprinde obiecte cu o deosebită valoare artistică şi documentară.

Piesele au aparţinut regilor şi reginelor României, altor membri ai Casei Regale a României şi unor personalităţi contemporane lor. Nucleul colecţiei este creat de Carol I, prin achiziţionarea unor piese de la diferite centre de prelucrare a metalului din Europa, Asia şi Statele Unite, demers continuat cu pasiune de urmaşii săi. Unele piese au ajuns în patrimoniul regal sub forma de cadouri oferite diverşilor membri ai Casei Regale a României.  

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite