Cu turma prin Europa: şase ciobani şi 300 de oi vor străbate 1.400 de kilometri în 100 de zile şi vor poposi în cinci ţări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Păstorii vor porni la drum diin Braşov. Proiectul lor este susţinut de UE. FOTO:Arhivă personală.
Păstorii vor porni la drum diin Braşov. Proiectul lor este susţinut de UE. FOTO:Arhivă personală.

Proiectul este menit să reînvie un obiecei patoral străvechi, respective transhumanţa românească din Carpaţi. Ciobanii vor pleca în 11 mai din Braşov şi vor ajunge în Cehia în 14 septembrie,

Păstorii, doi români, doi polonezi şi doi ucrainieni vor fi însoţiţi de o turmă de 300 de oi şi vor porni la drum din Rotbav, judeţul Braşov.  Împreună vor reface traseul transhumanţei păstorilor de-a lungul lanţului Carpatic, urmând să parcurgă 1400 de km în 100 de zile. În toate cele cinci tări care vor fi traversate, începând cu România şi continuând  cu Ucraina, Polonia, Slovacia şi  Republica  Cehă.

Proiectul TRANSHUMANŢA 2013 este realizat la iniţiativa a două organizaţii neguvernamentale de păstori: Asociaţia Transhumanţa (Braşov, România) şi Fundaţia Pasterstwo Transhumancyjne (Koniakow, Polonia).

În cadrul proiectului va fi reconstituit un vechi obicei specific mocanilor ardeleni: transhumanţa. Transhumanţa păstorilor români în secolele XIV-XV a  determinat formarea de aşezări noi în zonele montane carpatice şi la crearea unei civilizaţii pastorale montane comune.

Proiectul debutează sâmbătă, 11 mai cu un eveniment în aer liber prin care se sărbătoreşte plecarea ciobanilor în transhumantă. Sărbătoarea începe la ora 11.00 la Rotbav. Cei prezenţi la eveniment vor avea ocazia să asiste la ritualurile pastorale premergătoare plecării, precum: mulsul oilor amestecarea tradiţională a mioarelor, alesul şi număratul oilor la răscol sau binecuvântarea înainte de drum. Din program fac parte si demonstraţii de tuns manual al oilor sau de fabricare tradiţională a brânzei, spectacole de muzică populară şi tradiţii din sud-estul Transilvaniei..

În România vor avea loc primele evenimente culturale cu specific pastoral, în câteva localităţi aflate pe traseu: Sighişoara (18 mai, ,judeţul Cluj (30 mai) şi Baia Mare (3 iunie)

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite