Ce s-a ales de Cinematografele celebre ale Braşovului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primăria vrea să reabiliteze Cinema Modern. FOTObzb.ro
Primăria vrea să reabiliteze Cinema Modern. FOTObzb.ro

Cinematografele au devenit o amintire pentru braşoveni, după ce, începând cu anul 2000, vechile săli de stat au fost închise, rând pe rând. Primăria a refăcut Cinema Patria unde este acum sala Filarmonicii şi vrea ca fostul Cinema Modern să îşi păstreze destinaţia.

Cinematografele din Braşov au fost mult timp în proprietatea Radef şi au fpst lăsate în paragină. Unele dintre ele au funcţionat pe post de cluburi de noapte. Primăria a reuşit însă se le recâştige şi să le ia în administrare. Nu le poate reface pe toate din cauza lipsei fondurilor, dar încearcă să le dea strălucirea de odinioară.

Cinema Modern ar putea redeveni cinematograf de stat. Primăria a anunţat ieri că îl va reabilita cu bani de la bugetul local, dar că lucrările vor dura câţiva ani. „Această lucrare a fost inclusă pe lista de investiţii din acest an, iar clădirea urmează a intra în reparaţii capitale. Avem în vedere ca acolo să amenajăm tot un cinematograf. Sperăm ca până la sfârşitul lunii iunie să finalizăm documentaţia tehnică, apoi să organizăm licitaţia pentru desemarea constructorului, astfel încât să putem începe şi lucrările. Va fi o investiţie pe mai mulţi ani, plătită din bugetul local“, a declarat primarul George Scripcaru, citat de bzb.ro.

Cinematografele Astra şi Popular din centrul oraşului au fost închiriate unor firme private care trebuie să le păstreze destinaţia culturală dar firmele nu au investit niciun leu. Primăria va rezilia contractele dacă aceste companii nu vor face investiţii.

Singurul Cinema care a fost până acum reabilitat este Patria. Acesta a fost şi cel mai mare cinematograf din Braşov, iar acum a devenit Sala Filarmonicii.

Cinematografie cu tradiţie la Braşov

Se spune că Braşovul a fost primul oraş din Transilvania în care a fost difuzat primul film. La scurt timp de la prima proiecţie cinematografică mondială din 1895, de la Paris, braşovenii au avut privilegiul de a vedea peliculele lui Lumiere. Potrivit documentelor vechi, prima proiecţie de film de la Braşov a avut loc în în 5 decembrie 1896, la Vila Kertsch. Aici aveau loc evenimentele culturale ale vremii. Din păcate, clădirea a fost grav avariată la bombardamentul american din 1944, din ziua de Paşti, iar în 1970 a fost demolată în totalitate, în locul ei construindu-se clădirea Modarom.

Pe aceeaşi temă:

FOTO VIDEO Cum s-a schimbat Braşovul după 25 de ani de libertate

FOTO VIDEO Braşovul, oraşul care îţi aduce muntele în oraş şi cel mai mare domeniu schiabil din România

FOTO Marile uzine ale Braşovului au ajuns ruine. În locul lor răsar Mall-uri şi proiecte imobiliare

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite