Ce lucrări de apă – canal sunt programate în municipiul Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Gabor, a prezentat investiţiile în derulare la compania de apă-canal FOTO Mihaela Chicomban
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Gabor, a prezentat investiţiile în derulare la compania de apă-canal FOTO Mihaela Chicomban

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Gabor, a prezentat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, stadiul programului de modernizare a reţelei de apă şi canalizare în municipiul Braşov şi modul în care acest program va fi finalizat.

Astfel, la reţeaua de canalizare din cartierul Timiş-Triaj, cu o lungime totală de 5,5 km, s-au finalizat lucrările de introducere a reţelei de canalizare pe strada Timiş-Triaj şi Filiaşi, inclusiv staţia de pompare, precum şi branşamentele la toate imobilele din această zonă.

„Până la sfârşitul lunii aprilie se va crea, printr-o subtraversare tunelată pe sub calea ferată şi DN 11, legătura cu reţeaua de pe strada Filiaşi, astfel că, din acel moment se va rezolva o problemă majoră cu care se confruntau locuitori din zona Timiş-Triaj (aceştia erau branşaţi la o reţea de canalizare aflată în proprietatea CFR, care nu mai investise în decolmatarea ei, astfel că de multe ori aceasta se înfunda)”,a precizat Gabor.

Pachet de lucrări scoase la licitaţie

Nu a fost introdusă reţeaua de canalizare pe strada Fundătura Hărmanului. Această lucrare se adaugă la cele de modernizare a reţelei de apă pe străzile: Avram Iancu, Al. I. Cuza, str. Carierei (tronsonul cuprins între str. Lungă şi str. Pictor Andreescu) str. Iuliu Maniu (tronsonul cuprins între b-dul 15 Noiembrie, Camera de Comerţ şi Industrie, şi Al. I. Cuza, str. Castanilor, b-dul 15 Noiembrie (între str. Castanilor şi intersecţia cu Iuliu Maniu), str. Lucian Blaga, str. Nicolae Titulescu, str. Serii, str. Toamnei, b-dul Griviţei 68B5-70B6, b-dul Saturn (partea cu numere impare), b-dul 13 Decembrie (între b-dul Griviţei şi str. Iuliu Maniu), pentru care se lucrează la pregătirea documentaţiei de licitaţie, inclusiv actualizarea studiului de fezabilitate. Se estimează ca ofertele pentru întregul pachet să fie deschise în jurul datei de 1 august 2016.

Se modernizează staţia de epurare din Braşov

Până la sfârşitul lunii iunie este prevăzută finalizarea lucrărilor de modernizare a staţiei de epurare. Valoarea proiectului este de 75 milioane de lei şi a inclus lucrări de modernizare a treptelor mecanice şi biologice de epurare, a canalului de evacuare (se măreşte şi se casetează), închiderea lagunelor de nămol.

Cea mai importantă intervenţie la staţia de epurare este cea cu privire la introducerea treptei terţiare de epurare, respectiv cea chimică, prin care se acţionează asupra azotului şi fosforului din apa reziduală. Odată cu finalizarea acestei modernizări, staţia de epurare de la Braşov devine una dintre puţinele staţii de epurare din România, construite anterior intrării României în Uniunea Europeană, care dispune de toate cele 3 trepte de epurare.     

 Aducţiunea de apă de la Uzina de apă Tărlung la rezervorul de apă de pe Dealul Melcilor

Tot până la sfârşitul iunie va fi terminată şi reţeaua de aducţiune de apă de 1.000 de mm, care alimentează Braşovul. Mai sunt de executat următoarele lucrări: subtraversare canalul Timiş (str. Carpaţilor), subtraversare DN 1 (în zona Selgros), subtraversare râul Timişul Sec şi introducerea a 1,7 km de reţea în zona de câmp, la care se adaugă şi exproprierile. Valoarea totala a contractului, care conţine şi modernizarea reţelei de apă a municipiului Săcele, este de 66 milioane de lei.

Canalizarea la Stupini, încă nerezolvată

Municipalitatea a introdus reţeaua de canalizare pe DN 13, str. Târgului şi parţial str. Merilor şi a realizat staţia de pompare după pârâul Ghimbăşel.

S-au executat lucrări parţiale de introducere a reţelei de canalizare pe următoarele străzi: str. Albinelor, str. Lânii, str. Surlaşului, str. Oiţelor, str. Fagurului, str. Nicovalei, str. Dulgherului, str. Tâmplarilor. În acest moment, nici aceste tronsoane nu sunt funcţionale deoarece ele trebuiau cuplate la un canal colector care făcea legătura între Braşov şi staţia de epurare de la Feldioara, lucrare care nu a fost demarată încă din cauza unor situaţii obiective. Acest canal colector este proiectat pentru a face legătura între Braşov şi staţia de epurare de la Feldioara şi este format din două doua tronsoane care, în cartierul Stupini, se unesc într-un singur canal colector. Un tronson face legătura între staţia de epurare Braşov şi cea de la Feldioara şi asigură colectarea, în mare parte, a apei menajere din cartierul Stupini, iar celălalt tronson făcea legătura între zona de la Institutul de cercetare de la Genius, zona IAR şi o parte a cartierului Stupini.

Acest canal colector a fost iniţial cuprins în acelaşi contract de lucrări în care erau prevăzute şi lucrările de amenajare a canalului colector dintre Codlea şi staţia de epurare Feldioara, încheiat cu asocierea Peyber Hispanica SL şi SC Criteria SRL, contract ce a fost anulat din cauza faptului că documentaţia depusă de aceştia conţinea şi documente neconforme cu realitatea. Ulterior acest proiect a fost separate în două lucrări, respectiv canalul colector Braşov- staţia de epurare Feldioara şi canal colector Codlea-staţia de epurare Feldioara. Pentru primul canal colector, în urma unei licitaţii, s-a încheiat un contract de lucrări cu Cooperativa Edile Appennino SCRL – Italia. Deoarece, după semnarea contractului, timp de jumătate de an această societate nu a executat nicio lucrare prevăzută în contract, în iulie 2015 Compania APA a decis rezilierea contractului, reziliere contestată de firma italiană. Celălalt tronson (Codlea – Hălchiu – staţia de epurare Feldioara) este executat de firma SC Ludwig Pfeiffer Gmbh, finalizarea lucrărilor fiind prevăzută pentru sfârşitul acestei veri.

„Având în vedere volumul foarte mare de lucrări pentru canalizare Stupini (lucrări rămase neexecutate) şi canalul colector Braşov –  staţia de epurare Feldioara, singura soluţie a fost fazarea acestora, astfel că ele vor fi introduse într-un singur pachet, pentru care studiul de fezabilitate va fi scos la licitaţie în prima jumătate a acestui an. După finalizarea acestui SF, în maxim un an de la contractare, proiectul va fi depus spre finanţare prin Programul Operaţional Infrastructură Mare”, spune Gabor.

Toate proiectele de mai sus au fost demarate cu finanţarea este prin POS Mediu. Valoarea totală a finanţării a fost de 509 milioane lei, din care 140 de milioane lei reprezintă suma alocată municipiului Braşov, iar restul, sume alocate localităţilor din judeţ. Contribuţia Municipalităţii este de 2%.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite