FOTO Casa Sfatului este cea mai vizitată clădire din Braşov. În trecut, a fost locul execuţiilor medievale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa Sfatului este unul dintre simbolurile Braşovului. FOTOAdevărul.
Casa Sfatului este unul dintre simbolurile Braşovului. FOTOAdevărul.

Cea mai vizitată şi mai controversată clădire din Braşov se află în Piaţa Sfatului şi adăposteşe acum Muzeul Judeţean de Istorie. Puţin ştiu, însă, că în această clădire a funcţionat în secolul al XVI-lea o cameră de tortură şi execuţie.

Începutul unei construcţii pe locul Casei Sfatului este atestat în documente în data de 23 decembrie 1420, când s-a semnat un acord între Breasla Blănarilor şi Adunarea Districtului Ţării Bârsei. Conducerii oraşului i s-a îngăduit atunci să constuiască deasupra magazinului de desfacere al blănarilor o cameră pentru „acordarea dreptăţii" şi pentru şedinţele sfatului orăşenesc.

„Construcţia a fost completată şi de aceea, se pot observa astăzi stiluri diferite de arhitectură. În partea de jos se observă stilul gotic, iar la etaj stilul renascentist şi baroc. În secolul al XVI-lea turnul era străjuit de patru turnuleţe, semn că oraşul avea dreptul de a pronunţa sentinţe capitale, «Jus Gladi»", a explicat Radu Ştefănescu, directorul Muzeului Judeţean de Istorie.

În timp, Casei Sfatului i s-au adăugat noi încăperi, iar turnul a fost prevăzut cu un ceas cu cadrane pe toate cele patru laturi. Din turnul ei, trompeţii anunţau evenimentele importante ale urbei, tradiţie care astăzi a fost reluată. Turiştii pot vedea trompeţii în fiecare zi la ora 18.00, iar în weekend şi de la ora 12.00.

Asupra Casei Sfatului s-au abătut de-a lungul vremii cutremure, trăsnete şi incendii, a suferit modificări, dar, mai ales, clădirea a supravieţuit dorinţei de demolare a conducătorilor de la începutul secolului XX. Un tur al clădirii poate oferi o imagine mai amplă asupra oraşului medieval, inclusiv al sălii de tortură din Evul Mediu.

Ceasul din Casa Sfatului, reînviat

Cel mai vechi clopot din Braşov, situat în Casa Sfatului, a fost readus la viaţă după 50 de ani, anul trecut. Zoltan Boer este unul dintre cei care au propus Muzeului de Istorie să reînvie bătaia clopotului. Clopotul vechi din turn, care data din anul 1520 a fost distrus în urma incendiului din 1689, iar actualul clopot a fost realizat un an mai târziu.

Iniţial, acesta era acţionat prin intermediul a două ciocane de către mecanismul ceasornicului din turn şi bătea din sfert în sfert de oră. În anii '60, mecanismul de legătură a fost oprit, pentru că zgomotul ar fi fost considerat prea mare. Mecanismul a fost demontat la cererea locatarilor din Piaţa Sfatului care se plângeu de zgomotul lui, mai ales pe timp de noapte, când le „fura" somnul.

„Colopotul din Casa Sfatului este foarte important atâta timp cât este cuplat la ceas. Acesta este rolul său, dar ca şi însemnătate nu cred că îl depăşeşte pe cel din Biserica Neagră, care este foarte mare. Acesta are o rezonanţă folositoare ceasului şi atât", mărturiseşte bătrânul.

Mecanismul care ajută la acţionarea vechiului clopot cuplat la ceas a fost înlocuit cu unul achiziţionat de la Munchen, dintr-un muzeu de ceasuri, unde a stat 17 ani. Noul mecanism a costat 16.975 de lei, iar cel vechi a fost expus la Muzeul de Istorie. Zoltan Boer se ocupă în continuare de întreţinerea sa şi nu mai este nevoit să-l acţioneze manual.

Pe aceeaşi temă

Cum a ajuns Braşovul să poarte 10 ani numele de Oraşul Stalin

Braşovul de acum 100 de ani

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite