Bolnavii de la Unitatea din Sânpetru sunt ignoraţi de Ministerul Sănătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce unitatea nu a primit niciun leu pentru medicamente în acest an şi a făcut apeluri disperate la Ministerul Sănătăţii, răspunsul a fost unul cât se poate de cinic: O să avem în vedere la următoarea rectificare bugetată.

Unitatea Medico-Socială de Pneumoftiziologie din Sânpetru primeşte bolnavi atât din Braşov, cât şi din Covasna sau Prahova. Aici sunt internaţi 85 de bolnavi care suferă de plămâni, dar şi alte boli cronice asociate. Dacă unii dintre ei au rude care îi pot ajuta cu medicamentele, alţii nu au pe nimeni. Anul acesta unitatea din Sânpetru a primit un buget de 707.000 de lei, bani care ajung doar pentru salariile personalului. La începutul acestei luni conducerea unităţii a făcut un apel la ministerul sănătăţii şi a cerut suplimentarea bugetului la 914.000 de lei. Răspunsul a fost unul sec: Avem în vedere la rectificarea bugetară. Nu se ştie însă când va fi aceasta. Din experienţele anilor trecuţi undeva în iulie. Până atunci spitalul trebuie să apeleze la bunăvoinţa furnizorilor, dacă aceştia vor să dea pe datorie.

De la minister  ne-a anunţat că ne vor avea în vedere la următoarea rectificare bugetară. Până atunci, nu avem altă soluţie şi vom acumula arierate la furnizori. Pacienţii internaţi au boli pneumoftiziologice, dar au şi boli asociate, precum diabet sau insuficienţe respiratorii, astfel că este nevoie de o medicaţie complexă în unele cazuri. Unii au aparţinători care îi pot ajuta să îşi cumpere medicamentele, dar alţii nu au pe nimeni şi nu au nici un venit, astfel că nu au cum să suporte costul medicamentelor, a explicat Laura Bratosin, directorul Unităţii Medico-Sociale din Sânpetru.

Medicamentele pe care unitatea le mai are se vor epuiza în curând. Conform regulamentului Ministerul Sănătăţii trebuie să dea bani pentru salariile personalului medical şi pentru medicamente. Consiliul Judeţean dă bani pentru cheltuielile de întreţinere, salariile personalului nemedical şi hrana pacienţilor. Consiliului Judeţean a alocat 1,72 de milioane de lei şi nu mai are de unde să dea şi alţi bani.

Nici bolnavii de cancer din Braşov nu sunt o prioritate pentru Ministerul Sănătăţii. De doi ani reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă cer achiziţionarea unui aparat de radioterapie, dar au primit doar promisiuni. Bolnavii mergeau până acum la privat, pe banii lor, dar acum şi aparatul de la clinica particulară este stricat.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite