Bolile stomacului, de la banala gastrită la cancer - ce simptome trebuie să ne trimită neapărat la doctor şi ce să mâncăm pentru a ne păstra sănătatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Afecţiunile stomacului pot fi genetice, pot fi cauzate de o bacterie, dar de multe ori ceea ce mâncăm în fiecare zi ne poate îmbolnăvi.

Gastrita şi ulcerul sunt două boli ale stomacului foarte des întâlnite. Gastrita este o inflamaţie a mucoasei stomacului şi dă simptome neplăcute. „Gastrita poate fi acută şi dispare în câteva zile, dar poate să fie şi cronică şi atunci ne supără permanent, mai ales primăvara şi toamna. Se manisfestă prin dureri de stomac, greaţă, dureri de cap şi vărsături. Se poate trata relativ uşor cu pansamente gastrice şi regim alimenar. Dacă este ignorată mult timp poate duce la ulcer, o boală unde durerea abdominală este foarte mare şi ne trezeşte uneori şi noaptea. Ea apare indiferent de ce mâncăm. Ulcerul netratat se poate perfora în timp, poate duce la complicaţii grave şi necesită operaţie de urgenţă. Gastrita şi ulcerul pot apărea din cauza unui regim alimentar dezechilibrat, din cauza fumatului şi a alcoolului mai ales pe stomacul gol, din cauza consumului de anumite medicamente, dar pot fi date şi de bacteria Helicobacter Pylori“, spune dr. Aurelia Voican, medic gastroenterolog.

Boala care ne dă arsuri

Aciditatea gastrică este o afecţiune care apare din cauza unei cantităţi prea mari de acid în stomac. „Persoanele care au aciditate prezintă simptome de arsură după ce mănâncă în general fructe (mai ales citrice) sau legume crude, prăjeli sau alte alimente greu digerabile. Persoanele care suferă de aciditate trebuie să evite acele alimente care le dau arsuri. Uneori corpul ne avertizează şi ne ajută să aflăm ce alimente trebuie să evităm. Boala se tratează şi cu antiacide care reduc secreţia de acid gastric la nivelul stomacului“, mai spune medicul.

Cancerul dă simtome grave când e prea târziu

Cancerul gastric este cea mai periculoasă boală a stomacului. Nu are simtome grave decât atunci când este prea târziu şi, de multe ori, atunci când este diagnosticat tardiv este aproape imposibil să fie operat. „Cancerul la stomac are atât cauze ereditare, poate fi determinat de bacteria heliobacter pylori, dar de multe ori regimul alimentar, viciile şi stresul au un rol important în declanşarea bolii. În fazele incipiente simptomele sunt amemănătoare unei indigestii gastrice sau cazurilor de aciditate şi de aceea sunt ignorate. La început poate apărea greaţa, o senzaţie de balonare imediat după masă, arsuri şi dureri şi capul pieptului sau în zona abdominală. Un semnal mare de alarmă este un scaun moale sau cu sânge în mod frecvent, voma repetată sau şi scăderea în greutate fără motiv. Boala se poate depista printr-o endoscopie şi automat şi o biopsie a tumorii. Dacă aveţi disconfort abdominal o perioadă mai lungă de timp este bine să mergeţi la medic. Endoscopia se face cu anestezie locală, nu este dureroasă şi poate depista rapid problemele“, explică dr. Aurelia Voican.

Ce şi cum să mâncăm

Dacă nu avem factori genetici, un regim de viaţă sănătos ne poate feri de bolile de stomac. „Pe lângă alimentaţia echilibrată, fumatul şi alcoolul în cantităţi mari ar trebui eliminate. Trebuie evitate prăjelile foarte des, dar şi alimentele procesate cum sunt mezelurile care sunt pline de chimicale, dar şi conservele. Nu spune nimeni că nu putem gusta, dar nu trebuie să ne facem un obicei din a mânca zilnic de la fast food sau doar uscături şi produse de cumpărat. Mâncarea găsită este cea mai bună, dar şi aici trebuie evitate rântaşurile şi călirea legumelor, deoarece tot prăjeală se numeşte. Evitaţi consumul în exces de sucuri cu acid. Dacă mâncăm moderat, de trei ori pe zi, şi nu facem excese, atunci şi stomacul nostru va fi unul sănătos. Şi stresul ne poate îmbolnăvi şi nu putem de multe ori să îl evităm. Stresul prelungit este una dintre cauzele bolilor stomacului şi este bine să îl evităm pe cât putem“, mai spune specialistul.

Bacteria care ne îmbolnăveşte

Bolile stomacului pot fi date şi de o bacteria helicobacter pylori. Bacteria se transmite destul de uşor, de la calea aerului, prin sărut, prin folosirea aceloraşi obiecte de igienă sau prin atingerea de lucruri contaminate. Se poate lua uşor şi de la restaurante. Odată ajunsă în organism, bacteria Helicobacter Pylori poate persista toată viaţa, deoarece este extrem de rezintentă. Este una dintre puţinele bacterii care rezistă în mediul acid al stomacului şi nu este distrusă.

Pe aceeaşi temă:

Controlul lumii, preluat de bacterii. Afecţiuni tratate incorect în România

Boala care fuge de diagnostic. Trei simptome pentru aceeaşi afecţiune, a cărei durere se opreşte într-o zonă alarmantă a abdomenului

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite