Biserica Neagră vrea să îşi facă muzeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica Neagră este simbolul oraşului. FOTOAdevărul.
Biserica Neagră este simbolul oraşului. FOTOAdevărul.

Biserica Evanghelică a depus două cereri  şi speră să primească fonduri europene pentru amenajarea unui muzeu propriu.

În viitorul muzeu vor putea fi admirate taote artefactele găsite în urma săpăturilor din curtea bisericii în ultimii doi ani, dar şi obiecte de cult aflate în proprietatea bisericii. Pentru realizarea investiţiei este nevoie de 1,5 milioane de euro.  În afară de muzeu, tot cu fonduri europene s-au putea reamenaja şi curtea bisercii, o investiţie de 8,86 milioane de lei.

Biserica Neagră este simbolul oraşului Braşov. Potrivit Google Panoramio, Biserica Neagră este pe primul loc în România în ceea ce priveşte cele mai fotografiate obiective turistice (locul 295 în lume).

Biserica Neagră de astăzi se înalţă pe locul unei biserici romanice mai vechi din secolul al XIII-lea. Construcţia ei a început în anul 1383, când Braşovul se afla într-o perioadă de dezvoltare culturală şi economică puternică. Parohia braşoveană a primit hramul Sfintei Maria, fapt dovedit şi astăzi de fresca Mariei, aflată în hala porţii sudice.

De-a lungul timpului biserica a fost afectată de mai multe cutremure, iar devastatorul incendiu în 21 aprilie 1689 a distrus-o aproape total. De atunci, ruina înnegrită de fum s-a numit Biserica Neagră. A fost nevoie de peste 50 de ani ca lăcaşul de cult să fie refăcut.

Biserica Neagră este cel mai mare edificiu de cult în stil gotic din sud-estul Europei, măsurând 65 de metri înălţime, 89 de metri lungime şi 38 de metri lăţime. Este o biserică-hală în stil gotic târziu, fiind formată din cor, naos şi turn. Din lungimea totală a construcţiei, 31 m sunt reprezentaţi de cor, 42 m de naos şi 16 m de baza turnului.

Biserica Neagră este celebră nu doar prin dimensiunile sale, ci şi prin faptul că aici se află cel mai mare clopot din România, un clopot din bronz care cântăreşte şase tone. Corul susţinut de contraforţi exteriori, decoraţi cu edicole care adăpostesc statui de sfinţi, constituie unul din puţinele exemple de acest tip din Transilvania.

Pe aceeaşi temă:

Prinţul Charles a vizitat Biserica Neagră

Braşovul este cu 50 de ani mai vechi decât se credea până acum

Biserica Neagră, cea mai înaltă clădire din Braşov

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite