Alţi şase copii care făceau meditaţii cu profesoara bolnavă de TBC au fost trimişi la analize. În total 525 de persoane au fost testate. Poliţia face anchetă în acest caz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În total 525 de persoane, adulţi şi copii, care au intrat în contact cu profesoara bolnavă au fost testate. Dintre acestea 106, toţi copii, au fost testaţi pozitiv şi fac analize suplimentare. Până acum nu a fost confirmat niciun caz clar de TBC.

Ancheta epidemiologică a Direcţiei de Sănătate Publică a descoperit că 525 de persoane au intrat în contact cu profesoara bolnavă de TBC. Aceasta este acum internată în spital şi este şase luni în concediu medical. Făcuse analize obligatorii de intrarea în colectivitate, dar acestea nu inclus şi testul pentru TBC.

Potrivit unui comunicat de presă al Direcţiei Sănătate Publică Braşov au mai fost descoperiţi în ultimele zile alţi şase copii care făceau medidaţii cu profesoara bolnavă. Şi aceştia au fost trimişi la analize. Potrivit aceleaşi surse, în total 525 de persoane au fost testate. La Liceul „George Moroianu“ din Săcele au fost identificaţi 90 de contacţi adulţi şi 321 contacţi copii, iar 68 dintre aceştia au prezentat reacţie hiperergică, adică au IDR-ul pozitiv. La şcoala privată din municipiul Braşov au fost identificaţi 11 contacţi adulţi şi 97 de contacţi copii (51 de contacţi direcţi şi 46 de copii care au cursuri în aceleaşi săli), iar 38 de elevi au prezentat reacţie hiperergică.

Deocamdată nu s-a confirmat niciun clar de TBC. Persoanele care au fost testate pozitiv fac radiografie pulmonară, iar dacă medicii observă modificări pe aceasta urmează testele de spută şi alte analize. „Condiţia de sănătate a contacţilor poate fi următoarea: stare de sănătate, stare de infecţie sau cu risc de infecţie sau stare de boală. Precizăm că adulţii şi copiii care au stare de infecţie sau cu risc de infecţie nu sunt bolnavi, nu sunt contagioşi şi nu transmit boala. În cazul copiilor şi tinerilor până la vârsta de 19 ani, se recomandă chimioprofilaxie 6 luni, conform normelor metodologice. Stadiul de boală necesită investigaţii complexe, izolare în spital şi tratament corespunzător. Până în prezent nu a fost identificat niciun caz de boală la copii, tineri sau adulţi“, se arată în comunicatul DSP Braşov.

În timp poliţia s-a autosezizat şi în acest caz şi a demarat o anchetă penală. Se verifică dacă profesoara a ştiut că este bolnavă şi a ascuns acest lucru.Colegii din cadrul Poliţiei Municipiului Săcele s-au autosesizat în acest caz. Este un dosar penal întocmit potrivit art. 352 din Codul Penal, care prevede zădărnicirea combaterii bolilor. Colegii au început urmărirea penală in rem şi vor verifica toate ipotezele. Dosarul a rămas în supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov, urmând a fi pronunţată o soluţie în cauză“, a declarat Gabriela Dinu, purtător de cuvânt IPJ Braşov.  

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite