Ajutoarele lui Moş Crăciun, meşterii care fac podoabe de sărbători: „Este o adevărată bucurie să vezi feţele luminate ale celor mici“
0Moş Crăciun a avut şi în acest an meşteri de nădejde, care l-au ajutat să pregătească podoabele cu care împodobeşte bradul de sărbători. Dacă doriţi podoabe speciale pentru brăduţul pe care îl pregătiţi de Crăciun şi nu mai vreţi globuri şi alte ornamente din plastic, atunci trebuie să ştiţi că există meşteri care fac adevărate opere de artă.
De exemplu, în această perioadă a anului, la atelierul din Curtea de Argeş, unde meşterii fac adevărate minuni din sticlă, zeci de autocare vin zilnic. Copiii pot să vadă cum se produc globurile din sticlă, care apoi sunt decorate manual cu măiestrie de către artişti.
„Este o adevărată bucurie să vezi feţele luminate ale celor mici, care sunt uimiţi când văd cum se umflă balonul din sticlă topită când suflă meşterul. De aici, ei merg apoi şi văd cum sunt decorate globurile. Iar ca bucuria lor să fie şi mai mare, le putem personaliza, cu numele lor sau cu ce vor ei şi apoi le pot cumpăra şi pleacă cu o amintire de neuitat de la noi”, ne spune Elena Natalia Manga, venită la Braşov la Târgul de Artizanat şi Meşteşuguri organizat de Oficiul Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie Braşov.
CLICK pe poză pentru mai multe fotografii
Gina Chelaru a venit din Brăila. Mărturiseşte că a pătruns în minunata lume a lucrului manual din pasiune şi apoi din necesitate. Are 47 de ani şi a început această mică afacere în urmă cu patru ani, când a revenit în România după ce a fost plecată împreună cu soţul şi copilul în Franţa.
„Mai în glumă, mai în serios, ne-am întors în ţară din patriotism. Băiatul este clasa a VII-a şi vrem să trăiască şi să înveţe în ţara lui, unde s-a născut. Cât despre lucărrile de artizanat, pot să spun că am avut această abilitate dintotdeauna. Am lucrat şi în croitorie, mi-a plăcut să îmbin culorile. Când am revenit în ţară, nu ne găseam locul niciunde, şi am văzut că mulţi aveau astfel de mici afaceri manufacturiere. Mi-am zis să încerc. Acum, practic, este o afacere de familie, lucrez împreună cu soţul şi reuşim să câştigăm necesarul pentru nevoile familiei noastre”, ne explică Gina Chelaru cum a ajuns de la pasiune la o mică afacere.
Pe lângă brăduţi şi globuri, Gina conecţionează şi papioane, seturi de coliere cu cercei, broşesau coroniţe, toate din material textil.
CLICK pe poză pentru mai multe fotografii
La Târgul organizat de OTIMMC a fost prezentă şi braşoveanca Valeria Neuvirt. Născută la Şercăiţa, ea a venit la Braşov la vârsta de trei ani şi nu a mai plecat din urbea de la poalele Tâmpei. A terminat Liceul Unirea şi tot aici şi-a cunoscut şi soţul, Ioan Neuvirt. Ambii meşeri pot fi găsiţi la Turnul Funarilor, din vechea Cetate a Braşovului, de vineri până duminică, între orele 12.00 li 16.00. Aici puteţi admira operele lor. Ioan Neuvirt a absolvit Şcoala Populară de Artă şi sculptează şi pictează pe lemn. Valeria Neuvirt a venit la târg cu ornamente pentru brad.
„La mine, în zona bunicilor, se cultiva inul şi cânepa. Chiar dacă eram copii, ne puneau la treabă. Pe vremea aia nu exiatu telefoane, tablete. Aşa am ajuns să cochetey şi cu croitoria. Îmi făceam mereu haine. Înainte de 1989, am lucratîn alimentaţie publică. Făceam lucrări de artizanat şi înainte, dar după revoluţie am început să ne ocupăm de această activitate. Şi soţul a depins această pasiune cu sculptatul şi pictatul tot de la părinţi, de la rude. Partea săsească şi ungureacă. El ar vrea să înveţe copiii să sculpteze, la Palatul Copiilor, dar vin doar cei mici, iar lor nu le poţi da o daltă că se rănesc. Aşa că rămâne partea cu pictatul. Însă, după ce ajung la clasa a cincia, renunţă, pentru că părinţii îi îndrumă către sport, dansuri etc. Sunt bune şi acestea, dar poate ar fi bine să se gândească la faptul că aceste cercuri lucrative le dezvoltă dexteritatea, îndemânarea. Acum, din clasa a V-a, copiii sunt ca nişte roboţi, merg la şcoală, la meditaţii. Trebuie să-i lase să vadă ce înclinaţii au...”.
CLICK pe poză pentru mai multe fotografii