Şmecher de Braşov din anii 1700: Ilie Birt a fost erou de război, contrabandist de alcool, a refuzat să plătească taxe şi a murit putred de bogat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Troiţa pentru care Ilie Birt a luptat 15 ani să o ţină în picioare. FOTOSimona Suciu.
Troiţa pentru care Ilie Birt a luptat 15 ani să o ţină în picioare. FOTOSimona Suciu.

Ilie Birt, o personalitate a secolului al XVIII-lea, a rămas în istorie ca un apărător al drepturilor negustorilor din Şchei, erou de război şi ctitor de troiţe. Legendele vremii însă îl descriu şi ca un contrabandist de alcool, cămătar şi omul care a dus un adevărat război împotriva autorităţii săseşti.

Ilie Birt s-a născut în Schei în 1698  într-o familie de negustori care făcea comerţ cu vin şi animale. A fost căsătorit cu fata unui negustor şi au avut împreună opt copii. Nu există imagini cu el, fapt care i-au învăluit şi mai mult în mister adevărata personalitate.

Deşi nu există date despre şcoli înalte pe care să le fi urmat există documente care spun că vorbea multe limbi străine: romana, germană, maghiara, greacă şi turcă. Din acest motiv a fost delegat al românilor din Schei peste hotare la Buda şi chiar la Viena unde a luptat pentru drepturile negustorilor de a-şi vinde oriunde marfa. A vrut chiar să înfiinţeze Republica Schei şi a mers până la împăratul de la Viena pentru acest lucru. Nu a primit însă niciodată aprobare.

A capturat zece de turci

Ilie Birt a fost şi un erou de război. S-a remarcat în armata austriacă, unde a devenit căpital şi a reuşit să câştige o bătălie la Piteşti unde a capturat mulţi turci. „Ca membru al Companiei greceşti din Braşov, autoritatea sa diplomatică este şi mai puternică. Se iscălea «căpitan» tocmai pentru a impune în faţa autorităţilor cu care se afla în contact şi această calitate o deţinea ca fost căpitan în armata husarilor comandată de colonelul Springer. La 1737, în timpul războiului cu turcii, îşi formează o companie (în marea lor majoritate Juni din Şchei) şi din însărcinarea comandantului suprem al armatei austriece, generalul Fr. Valis, câştigă o mare victorie în confruntarea cu turcii la Piteşti, reuşind să captureze 36 de prizonieri turci“, menţionează istoricul Ilie Olteanu, în cartea sa Troiţele Şcheiului.

A spijinit biserica şi şcoala

Ilie Birt a spijini cu mulţi bani biserica de piatră din Schei, dar şi şcoala. A vrut să ridice propriile biserici. Nu a primit aprobare şi atunci a decis că facă troiţe. Un vechi obicei al zonei spune că troiţele ridicate la intersecţia drumului aduc noroc negustorilor. Aşa intrat însă într-un adevărat război au autorităţile săseşti. A ridicat multe troiţe, dar astăzi mai sunt în picioare doar două pentru că au fost din piatră şi erau mai greu de dărâmat. Una este în Piaţa Prundului, iar alta este la casa sa, pe strada care acum îi poartă numele. Ca să păstreze în picioare troiţele, a dus un adevărat război cu magistratul de atunci al oraşului, un război care a durat 15 ani. Pentru că nu a cerut învoire pentru troiţe, autorităţile căutau mereu să le dărâme. Ilie Birt însă s-a folosit de toată autoritatea sa şi de decoraţiunile primate în război şi în final a obţinut ce a vrut. Pe 1 iulie 1761 i s-au aprobat oficial troiţele cu condiţia ca acestea să nu fie lărgite şi nici împrejmuite vreodată.

A fost contrabadist cu alcool şi a refuzat să plătească taxe

Dacă unii istorici îl consideră un adevărat erou, alţii descriu şi latura de proscris a lui Ilie Birt. Există legende care spun că în timpul războiul a păstrat o parte din prada capturată şi s-a îmbogăţit. A ignorant ani întregi autorităţile săseşti şi a făcut contrabandă cu alcool. Nu a plătit niciun leu drept taxă. A profitat de o lege a vremii care spunea că ai voie să ţii în pivniţă atâta alcool cât poţi să bei într-o iarnă fără să plăteşte taxe.

„De fiecare dată când era controlat spunea că vinul este al lui pentru propriul consum. Tot legendele spun că Ilie Birt a fost şi cămătar şi dădea împrumuturi cu dobândă. Cei care nu plăteau la timp erau ameninţaţi, iar Ilie Birt le putea în somn pistolul la tâmplă. Era un mare amator de arme şi de fiecare dată când bea prea mult se urca pe cal cu arma în mână şi galopa prin centrul oraşului. Deoarece era tot timpul înarmat, saşii au pus la cale să îl aresteze în biserică unde nu avea voie să intre cu arme. L-au judecat în Casa Sfatului, dar Ilie Birt nu a ajuns la execuţie şi a fost eliberat“, spune Alexandru Popoviciu, profesor de istorie .

Ilie Birt a murit la 29 decembrie 1786 extrem de bogat. Avea casa valoroasă din Schei, o grădină, terenuri în Poiana Braşov de astăzi, turme de animale, dar şi vie în zona Munteniei.

Pe aceeaşi temă:

Prima femeie doctor în medicină din România care a revoluţionat oftalmologia de acum un secol. „Dacă ar fi trăit în zilele noastre, ar fi luat un Nobel“

Cea mai bogată femeie din Braşovul medieval: a construit „Casa Negustorilor“ după ce fiica ei sa revenit din morţi, iar o stradă îi poartă numele

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite