Staţii de colectare a deşeurilor care au costat milioane de lei, inaugurate, dar nefolosite
0Staţia de Transfer a Deşeurilor, de lângă oraşul brăilean Însurăţei, a fost inagurată oficial în urmă cu câteva zile, după doi ani de la începerea lucrărilor care au costat circa 4,4 milioane de lei. În ciuda acestei investiţii, obiectivul încă nu poate fi pus efectiv în funcţiune, fiindcă autorităţile judeţene încă nu au desemnat o firmă care să îl administreze.
Staţia de Transfer de la Însurăţei este o componentă importantă a viitorului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor din judeţul Brăila, care va împărţi judeţul în trei zone. Zona 1 cuprinde municipiul Brăila şi comunele din zona periurbană dar şi cele două comune - Măraşu şi Frecăţei - din Insula Mare a Brăilei. Aceste unităţi administrativ-teritoriale vor fi deservite de o Staţie de Sortare şi Tratare Mecano-Biologică, aflată acum în curs de realizare la Vădeni, şi de Depozitul Ecologic de la Muchea, care funcţionează deja de mai bine de un deceniu şi este administrat de SC „Tracon” SRL.
Zona 2 cuprinde oraşul Ianca şi comunele din partea de nord-vest şi din centrul judeţului, ce vor fi deservite de Staţia de Sortare şi de
Depozitul Ecologic de la Ianca, obiective recepţionate în luna iunie a acestui an (au costat 23,2 milioane de lei şi au fost executate de asocierea de firme „Iridex Construcţii” SRL, „Hidroconstrucţia” SA şi „Argif Proiect” SRL).
Zona 3 cuprinde oraşul Însurăţei şi comunele din partea de sud-vest a judeţului. Deşeurile colectate de aici vor fi transportate la Staţia de Transfer Însurăţei, apoi vor fi încărcate în maşini de mare capacitate şi duse la Staţia de Sortare sau la Depozitul Ecologic de Ianca.
În „Sistemul de management integrat al deşeurilor în judeţul Brăila” se vor investi în total 117,5 milioane de lei, inclusiv TVA, din care 103,1 milioane de lei reprezintă contribuţia Uniunii Europene, prin Fondul de Dezvoltare Regională şi Bugetul de Stat al României. De la bugetul judeţului, contribuţia este de 1,04 milioane lei, restul de 13 milioane de lei fiind sumă neeligibilă, conform Programului Operaţional Sectorial de Mediu.
Deşi ar fi trebuit inaugurat încă din 2015, sistemul nu este încă funcţional deorece lucrările la Staţia de Sortare şi Tratare Mecano-Biologică de la Vădeni sunt foarte întârziate şi nu se va respecta termenul de finalizare prevăzut pentru luna în martie 2017. O altă cauză majoră în întârzierea implementării sistemului este că nici până acum nu s-a stabilit operatorul unic care se va ocupa de colectarea deşeurilor la nivelul judeţului Brăila, şi nici operatorul unic care va administra staţiile de sortare şi transfer de la Ianca, Însurăţei şi Vădeni.
„În situaţii similare se găsesc multe alte judeţe din România care nu şi-au putut implementa nici până la ora actuală sistemele de management integrat al deşeurilor. Există neconcordanţe în cadrul legislativ care trebuie corectate, pentru a se putea desemna operatorii unici de salubritate, la nivelul fiecărui judeţ”, explică vicepreşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Ionel Epureanu.
Citiţi şi
- Brăila Brăilean amendat de Poliţia Locală pentru că a plătit un căruţaş să-i ia molozul din faţa porţii şi să îl arunce pe domeniul public, la marginea oraşului