Primăria Brăila va folosi sare ca antiderapant în funcţie de condiţiile atmosferice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Local Municipal Brăila a aprobat, în şedinţa de marţi, 9 decembrie, patru tarife noi pentru amestecurile de materiale antiderapante, în funcţie de procentul de sare folosit. ~n acest mod, se oficializează o nouă abordare pe care Primăria Brăila o are în privinţa administrării de material antiderapant pe străzile municipiului.

Conform deciziei luate de consilierii municipali, pentru antiderapantul format din nisip plus 2% sare, tariful aprobat este de 49,21 lei pe tonă; pentru nisip şi 50% sare Primăria plăteşte un tarif de 174,95 lei/t; pentru nisip plus 75% sare tariful este de 239,42 lei/t, iar pentru antiderapant format doar din sare s-a aprobat un tarif de 303,90 lei/t.

Prin votul de marţi, CLM a modificat punctul 13 din anexa nr. 4 la HCLM 423 din 2010. În vechea formă, tariful pentru amestecul de nisip cu sare era de 75,76 lei per metru cub. Înainte, nu se făcea o diferenţiere clară între procentul de sare folosit. În general, drumarii împrăştiau un amestec format din nisip şi 2% sare.

"De multe ori, acest amestec se dovedea ineficient, iar cantitatea mare de nisip se scurgea în reţeaua de canalizare, provocând înfundarea sau deteriorarea acesteia. Antiderapantul era împrăştiat manual, la lopată. În prezent, există utilaje performante care permit o împrăştiere eficientă şi o dozare fină a amestecului antiderapant. Din experienţa sezonului rece 2013 - 2014, s-a observat că amestecul cu concentraţii diferite nisip/sare poate da rezultate net superioare, în funcţie de condiţiile meteorologice existente (polei, chiciură, ploaie cu gheaţă, zăpadă, zăpadă bătătorită)", se arată în expunerea de motive făcută de Serviciul de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală (SUPAGL) din cadrul Primăriei Brăila, la propunerea căruia s-a procedat la aprobarea noilor tarife.

Directorul SUPAGL, Dan Apostol, spune că, în prezent, firmele care acţionează pentru deszăpezirea municipiului au în dotare, fără excepţie, utilaje dotate cu instalaţii performante pentru împrăştierea de material antiderapant.

"Concentraţia de sare va fi stabilită printr-o decizie a primarului, în ziua respectivă, în funcţie de condiţiile meteorologice. Dacă pe jos este doar polei, este necesară o cantitate mai mare de nisip în amestecul de antiderapant. Dacă este zăpadă, se va folosi o concentraţie mai mare de sare", a precizat directorul Apostol.

Citiţi şi

Primăria municipiului Galaţi a activat comandamentul de iarnă

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite