Penitenciarul Tichileşti, la ceas de bilanţ: deficit de cadre, mai mulţi încarceraţi şi programe educaţionale cu duiumul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marţi, 15 ianuarie 2013, începând cu ora 10.00, a avut loc analiza activităţii desfăşurate de Penitenciarul de Minori şi Tineri Tichileşti în anul 2012. La bilanţ a participat din partea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, comisarul şef Marian Popescu, directorul Direcţiei Siguranţă şi Regim Penitenciar.

Prezentarea bilanţului a oferit prilejul directorului penitenciarului, subcomisar de penitenciare Jenie-Gianina Crăciun, de a evidenţia cele mai importante repere ale anului 2012, obiectivele propuse, realizările dar şi dificultăţile întâmpinate pe fiecare sector de activitate.

În ceea ce priveşte resursele umane, o analiză atentă a fluctuaţiei de personal în ultimii trei ani arată că numărul angajaţilor, funcţionari cu statut special şi civili, este în descreştere, ajungând ca la începutul lunii decembrie 2012, procentul de încadrare faţă de stat să fie de 74,4% , cu 1 % mai mic fata de 2011 si cu 4% fata de 2010, acest fapt suprasolicitând cadrele existente şi mărind numărul orelor suplimentare efectuate. Luna decembrie aduce o îmbunătăţire a acestei stări de fapt prin repartizarea a 18 absolvenţi ai Scolii Naţionale a Agenţilor de Penitenciare Tg. Ocna, deficitul de personal rămânând în continuare una din problemele cu care se confruntă unitatea.

În perioada analizată au fost aplicate 6 sancţiuni disciplinare cadrelor unităţii şi, pentru 23 funcţionari publici cu statut special, a fost conferit Semnului onorific „ ÎN SERVICIUL PATRIEI” .

Siguranţa deţinerii

Serviciul SIGURANŢA DEŢINERII ŞI REGIM PENITENCIAR a avut drept principal obiectiv reducerea gradului de vulnerabilitate, creşterea siguranţei obiectivului şi prevenirea evenimentelor negative.

"Anul 2012 a fost un an important în planul schimbărilor  modalităţilor concrete de lucru cu minorii şi tinerii custodiaţi. Orientarea energiei mentale şi fizice a minorilor şi tinerilor către cursuri de formare profesională, activităţi de şcolarizare şi educaţie, desfăşurate atât în interiorul penitenciarului cât şi în comunitate, a urmărit reducerea numărului evenimentelor negative fata de 2011, personalul sectorului fiind implicat permanent în desfăşurarea în condiţii de siguranţă a acestor activităţi", se arată în Raportul întocmit de către conducerea penitenciarului.

Efectivul persoanelor private de libertate rulat in spaţiul de deţinere, în anul 2012 a fost mai mare decât în anul precedent. Cu ocazia dării în folosinţă a noilor secţii de deţinere, capacitatea legală de cazare a crescut în luna decembrie de la 182 locuri la 393.

Mai multe vizite

Programarea telefonică sau prin e-mail a vizitelor a condus nu numai la creşterea timpului alocat acestora, dar a redus semnificativ timpul de aşteptare al aparţinătorilor, fiind înregistrate 1923 de vizite acordate şi 1094 de pachete primite. În scopul menţinerii legăturii cu mediul de suport, în cursul anului analizat au fost efectuate 41206 convorbiri telefonice de către persoanele private de libertate custodiate (aproape dublu faţă de anul anterior) şi înregistrate 3528 elemente de corespondenţă primită şi distribuită. 

Numărul de altercaţii şi agresiuni între persoanele private de libertate se reflectă corespunzător în numărului de sancţiuni aplicate de Comisia de disciplină a persoanelor private de libertate - 466 in 2012 faţă de 362 aplicate în anul 2011.

Educaţie "pe pâine"

Activităţile specifice structurii de EDUCAŢIE ŞI ASISTENŢĂ PSIHOSOCIALĂ cu minorii şi tinerii s-au desfăşurat în anul 2012 conform actelor normative în vigoare, asigurându-le acestora protecţia şi asistenţa pe plan social, şcolar, educativ, profesional, psihologic, potrivit vârstei şi personalităţii fiecăruia. Pe parcursul anului 2012 au fost derulate 15 programe educative; în anul şcolar 2012-2013 au fost înscrişi 190 elevi. Clasele I-VIII s-au înfiinţat conform protocolului încheiat cu Şcoala Gimnazială Specială Tichileşti care funcţionează în incinta unităţii, iar clasele IX-XII, cu frecvenţă redusă, au fost înfiinţate în baza protocolului încheiat cu Liceul ,,Constantin Brâncoveanu” din Brăila.

"În colaborare cu Şcoala Română de Afaceri şi Centrul Român de Educaţie şi Dezvoltare Umană (CRED), unitatea a organizat cursuri de calificare în meseriile de bucătar, confecţioner tâmplărie P.V.C., brutar, morar, zidar pentru 133 de minori şi tineri. Finalizarea acestor cursuri a constat in examen teoretic şi practic susţinut de participanţi in faţa comisiilor constituite în acest sens cu sprijinul AJOFM Brăila. Lunar au fost organizate activităţi de informare, consiliere şi mediere desfăşurate de specialişti din P.M.T.Tichileşti, reprezentanţi ai Şcolii Române de Afaceri şi reprezentanţi C.R.E.D, în baza protocoalelor încheiate", se mai arată în materialul de bilanţ.

În scopul dezvoltării şi încurajării unor comportamente prosociale, în perioada supusă analizei au fost desfăşurate numeroase activităţi artistice, de difuzare a culturii, sportive şi recreative şi au fost organizate 20 de ieşiri în comunitate, concretizate în vizitarea de obiective turistice şi culturale, pelerinaje, participări la slujbele religioase sau la diferite activităţi la Muzeul de Istorie, Biblioteca Judeţeană ,,Panait Istrati”. În acelaşi scop, au fost organizate cu elevi de la şcoli din Brăila şi localităţile limitrofe întâlniri şi concursuri sportive sau pe diverse teme.

Comunicarea, obiectiv prioritar

În ceea ce priveşte RELAŢIILE PUBLICE ŞI COMUNICAREA, serviciul penitenciar cultivă şi menţine relaţii de colaborare cu partenerii din comunitate cu scopul de a obţine sprijinul tuturor factorilor interesaţi în asigurarea unui mediu custodial normal prin promovarea imaginii penitenciarului, dezvoltarea colaborării cu partenerii sociali şi creşterea transparenţei instituţionale şi s-a reuşit realizarea paginii web a unităţii.

Criză economică

Principalul obiectiv al structurii ECONOMICO-ADMINISTRATIVE în anul 2012 a fost gestionarea eficientă a resurselor alocate de ordonatorul secundar de credite (Administraţia Naţională a Penitenciarelor), în contextul adâncirii crizei economice care a afectat financiar toate sectoarele de activitate din unitate. Măsurile de austeritate impuse la nivel naţional prin promovarea unui cadru legislativ de limitare a unor cheltuieli bugetare au fost dublate de decizii atât la nivelul administraţiei centrale penitenciare cât la nivelul unităţii. 

Un alt obiectiv prioritar pentru structura economico-administrativă în anul 2012 a fost finalizarea şi darea în folosinţă a obiectivului de investiţii “Spaţii cazare deţinuţi”. Lucrările s-au finalizat în luna decembrie, în data de 17.12.2012 având loc inaugurarea oficială a noilor spaţii. Valoarea totală a obiectivului menţionat se ridică la aproximativ 2,5 milioane euro.

Pe parcursul anului nu s-au produs accidente de muncă,  incendii sau începuturi de incendii în cadrul penitenciarului.

Record de consultaţii medicale

ACTIVITATEA MEDICALĂ a fost asigurată în spiritul dreptului la asistenţă medicală, conferit persoanelor custodiate de legea de executare a pedepselor privative de libertate. Au fost acordate un număr de 12248 consultaţii de medicină generală şi s-au efectuat un număr de 4142 de tratamente injectabile, 452 examene de specialitate şi 108 investigaţii paraclinice. 

Mai multe proiecte cu fonduri nerambursabile

Anul 2012 a continuat eforturile de implementare a proiectelor deja câştigate şi de atragere de noi fonduri comunitare nerambursabile. Penitenciarul derulează 3 astfel de proiecte în calitate fie de partener, fie de beneficiar (Proiectul Economia Socială – “O noua provocare in inserţia pe piaţa muncii a deţinuţilor”, ”Tranziţia spre libertate prin Centre Regionale de Incluziune Socială” şi ”Formare, consiliere, ocupare, model interregional de reintegrare a persoanelor private de libertate”), având drept obiectiv derularea de activităţi de consiliere şi informare precum şi de calificare profesională. 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite