FOTO Povestea singurei biserici ortodoxe fără turlă din sud-estul României, fostă geamie turcească, şi a icoanei îmbrăcată în aur şi argint de la Brăila
0Ridicată de turci în timpul vremelnicei lor stăpâniri, biserica “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, din Centrul Vechi – monument istoric - este singurul edificiu de acest fel din România.
A fost, mai întâi, casă de rugăciune turcească, apoi lăcaş de cult ortodox. Icoana de hram, din secolul XIX, este singura relicvă a Romanovilor, de pe aceste meleaguri. Biserica veche de trei secole a fost la un pas de a fi dărâmată, în anii ’50, dar a fost salvată de preotul Alexandru Mateescu.
Ridicată în secret de turci, pe vremea lui Constantin Brâncoveanu, când Brăila era raia turcească, geamia din Centrul Vechi este nu doar un simbol, ci ea însăşi un tainic lăcaş al Domnului, din vremuri demult apuse. Terenul pe care este ea ridicată este pământ sfânt de 500 de ani. Aici au fost descoperite aproape 50 de morminte creştine străvechi.
“Aşezată pe temeliile creştine ale osemintelor din cimitirul brăilean al secolului XV, durată pe rând de Mihai Viteazul şi alţi ctitori, ea devine vremelnic lăcaş de cult musulman ca, mai apoi, să redevină ceea ce a fost şi este: biserica reprezentativă a ortodoxiei brăilene. Este o autentică Poartă a Cerului”, a precizat Î.P.S. dr. Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos.
Transformate în raia încă de la 1538, Brăila şi satele din jur au fost atacate şi pârjolite de Ioan Vodă cel Cumplit, Mihai Viteazul (Banu Manta) şi Mihnea Vodă III. Cetatea ridicată de turci a ţinut, însă, piept atacurilor, fiind spulberată la început de secol XIX. Singură geamia a supravieţuit.
“În inima Brăilei de astăzi, trecutul istoric al oraşului a aşezat un edificiu reprezentativ pentru spiritualitatea şi destinul portului dunărean atât de râvnit şi atât de bogat încă de la începuturile sale”, preciza, deunăzi, prof. dr. Ionel Cândea, directorul Muzeului Brăilei.
Marele Duce Mihail Romanov, prinţul Rusiei - conducătorul oştilor biruitoare, care a asediat oraşul câteva luni la rând, în 1828 -, a decis dărâmarea cetăţii Brăilei şi transformarea geamiei în biserică.
Biserica s-a numit “Sf. Arhanghel Mihail” şi a fost împodobită cu odoare sfinte, odăjdii şi cărţi de cult. Dar mai presus de toate, prinţul i-a dăruit Icoana Sfântului Mihail, îmbrăcată în aur şi argint şi sfinţită la 1834. La acea vreme, toată suflarea Brăilei a ieşit în întâmpinarea icoanei, la Barieră.
În acelaşi an, a fost ridicat Monumentul ce amintea de înfrângerea turcilor, simbol al dezrobirii, străjuit de patru tunuri capturate de la garnizoana Cetăţii Brăilei. Din obelisc şi grupul statuar a rămas doar amintirea. Monumentul a fost dărâmat în timpul Primului Război Mondial, când Brăila a intrat sub ocupaţie germane-bulgaro-turcă.
Icoana care se află şi astăzi în biserica din Centrul Vechi, este singura relicvă a Romanovilor, care mai poate fi văzută la Brăila. Destinul icoanei Romanovilor este aidoma cu al sfântului lăcaş - simbolul unei lumi dispărute – şi, de ce nu, cu al ultimilor Romanovi, dispăruţi în chip tragic, la început de secol XX.
Devenită “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, biserica cea veche a fost la un pas de a fi dărâmată, nu de turci sau de ocupanţii străini, ci de către comunişti, în anii ’50.
Puţini ştiu că, datorită preotului Alexandru Mateescu, cel care şi-a riscat libertatea bătând pe la uşile ministerelor şi primilor secretari de partid, biserica din Centrul Vechi - simbolul Brăilei Vechi - a fost cruţată. Părintele Mateescu a fost declarat, după 89’, cetăţean de onoare al oraşului.
“Ca mai toate lăcaşurile de rugăciune din România, Sfinţii Arhangheli a suferit, aidoma Mântuitorului, răstignire, umilire, părăsire, pângărire şi chiar îngropare”, povestea, cu tristeţe în suflet, preotul paroh Victor Ţugui.
În 1883, a ars clopotniţa de lemn şi au fost distruse clopotele din bronz turnate la Sankt Petersburg, la 1832. Actuala clopotniţă a fost ridicată pe cheltuiala marilor filantropi brăileni Ana şi Nedelcu P. Chercea.
Însăşi icoana Romanovilor a fost furată, în urmă cu douăzeci de ani, însă, datorită fermităţii poliţiştilor, hoţii au fost prinşi în flagrant, şi preţioasa relicvă nu a fost înstrăinată.
Icoana dăruită de Marele Duce Mihail Romanov împodobeşte, astăzi, catapeteasma sfântului lăcaş - singurul edificiu ortodox românesc cu aspect de geamie otomană. Este locul unde se reculeg, zi de zi, brăilenii împovăraţi de necazuri şi unde poposesc, uneori, străinii. Pentru că nicăieri altundeva nu mai poate fi văzuită icoana Sfântului Mihail, cea din urmă relicvă a Romanovilor. Doar aici, în Brăila Chirei Chiralina, locul de baştină al banditului Terente.