FOTO Lucrare de mântuială pe milioane de lei la Brăila

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hidroizolaţia bazinelor a trebuit schimbată complet   FOTO Florentin Coman
Hidroizolaţia bazinelor a trebuit schimbată complet   FOTO Florentin Coman

La doar jumătate de an după ce au fost repuse în funcţiune, în urma unor lucrări de reabilitare ce s-au întins pe durat a doi ani de zile, bazinele fântânii arteziene de pe Esplandă au cedat deja şi au avut nevoie de reparaţii capitale. Asta în ciuda unei investiţii de 12,6 milioane de lei (126 miliarde de lei vechi) făcute de Primăria Brăila pentru reabilitarea ansamblului de fântâni arteziene şi a zonei de promenadă aferentă acestora.

Aşa cum presa a atrasa antenţia încă de la sfârşitul lunii mai, pe pereţii exteriori ai bazinelor de lângă trepte apăruseră crăpături mari prin care se infiltra apa. Conducerea Primăriei declara, la vremea respectivă, că reparaţiile urmează să fie executate de constructor, în contul garanţiei lucrării.

Aceste reparaţii ar fi trebuit să înceapă de la începutul lunii iunie şi să dureze câteva zile. Ne aflăm deja la începutul lunii iulie, iar bazinele se află încă în lucru. Din câte se poate vedea la faţa locului, "Tancrad" a decopertat bazinele şi a înlocuit hidroizolaţia iniţială cu una nouă. "A trebuit să se refacă izolaţia bazinelor şi să se remedieze crăpăturile apărute spre exterior. Totul se face pe garanţie de către constructor", a declarat primarul Aurel Simionescu.

Lucrare a sculptorului Constantin Lucaci, fântâna cinetică din Brăila a fost pusă în funcţiune în 1989, cu câteva luni înainte de căderea regimului comunist, iar în timp a devenit un adevărat simbol al oraşului. După mai bine de 20 de ani de funcţionare, însă, au apărut uzura şi defecţiunile, atât la elementele vizibile de la suprafaţă, cât şi la mecanismul subteran, care asigură alimentarea cu apă şi mobilitatea pieselor ornamentale.

Municipalitatea brăileană a accesat fonduri europene şi a demarat un proiect de reabilitare, atât a ansamblului de fântâni arteziene cât şi a zonei de promenadă din jurul acestora. Contractul a fost câştigat de „Tancrad” SRL Galaţi, firmă care şi-a adjudecat nenumărate licitaţii organizate de Primăria şi Consiliul Judeţean Brăila, iar lucrările au început în 2011.

Bucuroşi că se reabilitează fântânile arteziene şi întreaga zonă a Esplanadei, brăilenii au aşteptat cu nerăbdare finalizarea lucrărilor. După doi ani de şantier, în toamna anului 2013, au apărut, însă, primele semne că lucrurile nu stau atât de bine cât s-a sperat.Atunci s-a comentat mult asupra culorii albastre alese pentru bazine de executantul lucrărilor de reabilitare. Până la urmă, s-a optat pentru o nuanţă de gri, care să reziste mai mult la murdărire.

Pe lângă aspectele ce ţin de estetica fântânii cinetice, s-au observat, în proaspăt reabilitata zonă a Esplanadei şi alte anomalii. De exemplu, băncile montate pe margine sunt atât de ridicate încât nici persoanele înalte nu reuşescă să ajungă cu picioarele până jos atunci când se aşează pe ele. ~n plus, postamentul pe care sunt aşezate aceste bănci a început deja să se păteze cu scurgeri de rugină, la foarte scurt timp de la finalizarea montajelor.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite