FOTO Exerciţiu de război în poligonul militar Vărsătura de lângă Brăila. Tancuri, poduri mobile, aviaţie, vedete blindate – totul pentru simularea unei lupte reale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aplicaţia militară „Histria 15”, despre care Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat că este cea mai mare şi mai complexă organizată de Armata Română în ultimii 25 de ani, a avut, joi, o componentă importantă şi în poligonul Vărsătura, situat la 3 kilometri distanţă de Brăila.

Aici, Brigada 10 Geniu „Dunărea de Jos” Brăila şi-a demonstrat capacitatea de a asigura trecerea peste fluviul Dunărea atât a trupelor cât şi a tehnicii grele de luptă. S-au folosit în cadrul exerciţiului atât un pod de pontoane, asamblat în doar câteva zeci de minute, dar şi portiţe formate din mai multe pontoane, bacuri şi ceamuri de mare capacitate din dotarea brigăzii.

Scenariul exerciţiului a prevăzut atacuri ale podului de pontoane şi a celorlalte tehnici de trecere a flviului, de pe apă, prin intermediul unor mine fluviale, de pe mal, de către detaşamente de cercetare-diversiune ale inamicului, dar şi din aer, de către două avioane ce au survolat poligonul.

Toate aceste atacuri au fost respinse de militarii Brigăzii 10 Geniu dar şi de forţele altor structuri ale Statului Major General care au participat la exerciţiu. Totodată, au fost implicate şi forţe ale Serviciului Fluvial, ce a avut în poligon o vedetă dragoare şi o vedetă blindată, dar şi structuri ale Ministerului Afacerilor Interne – Jandarmeria Brăila şi Constanţa, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dunărea” Brăila.

Au fost folosite muniţii de manevră pentru a da senzaţia că luptele sunt cât se poate de reale. Astfel, au fost simulate explozii de mine şi explozii de proiectile lansate de avioanele care au survolat poligonul. Totodată, s-a tras cu tehnica de luptă antiaeriană, dar şi cu mitralierele de la bordul vedetei blindate, sau cu pistoalele mitralieră din dotarea militarilor.

Exerciţiul a fost urmărit îndeaproape de oficialităţi din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, în frunte cu ministrul Mircea Duşa, care a sosit în poligon în jurul orei 15.00, la bordul unui elicopter. La final, ministrul s-a declarat mulţumit de ceea ce a văzut, precizând că „Histria 15”, este cea mai mare aplicaţie de după 1990.

"«Histria 15» este cea mai mare şi complexă aplicaţie derulată în România din ultimii 25 de ani. După 1990, nu a mai fost organizat un exerciţiu de o asemenea amploare, în care să fie implicat atât MInisterului Apărării Naţionale, cât şi MAI, Ministerul Economiei, Ministerul Afacerilor Externe şi alte ministere cu atribuţiuni în rezolvarea situaţiilor de urgenţă", a declarat Duşa. Ministru a explicat că s-a putut organiza un exerciţiu atât de amplu şi complex deoarece, spre deosebire de alţi ani, Armata dispune acum de un buget ceva mai generos.

La aplicaţie au participat structurile din cadrul Brigăzii 10 Geniu: Batalionul 72 Geniu "Matei Basarab", Batalionul Nave Treceri Fluviale, Batalionul 3 Geniu "General Constantin Poenaru", Batalionul 52 Geniu "Tisa", Batalionul 110 Sprijin Logistic "Mareşal Constantin Prezan". Din cadrul Statului Major al Forţelor Terestre au participat Brigada 1 Mecanizată "Argedava", Brigada 15 Mecanizată "Podu Înalt", Brigada 282 Mecanizată "Unirea Principatelor", Regimentul 53 Rachete AA "Tropaeum Traiani", Batalionul 285 Artilerie "Vlaicu Vodă", Batalionul 528 Cercetare "Vlad Ţepeş".

Cititi si

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite