FOTO Botezul cailor, în satele brăilene. La Gropeni, bidivii de mii de euro sunt stropiţi cu agheazmă apoi aleargă în tradiţionala cursă de la marginea satului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Caii sunt trecuţi prin faţa preotului pentru a fi stropiţi cu agheazmă, ca să le meargă bine tot anul  FOTO Florentin Coman
Caii sunt trecuţi prin faţa preotului pentru a fi stropiţi cu agheazmă, ca să le meargă bine tot anul  FOTO Florentin Coman

În mediul rural brăilean, în localităţile riverane Dunării, botezul cailor reprezintă un moment important al sărbătorii de Bobotează. Aşa se întâmplă şi în comuna Gropeni unde, pe lângă latura religioasă, sărbătoarea a căpătat în timp şi o componentă laică, rezervată curselor de călărie şi de căruţe.

După ce preotul satului susţine slujba de Bobotează pe malul Dunării, iar câţiva localnici curajoşi sar în apa rece pentru recuperarea crucii, la Gropeni toţi gospodarii care au cai şi căruţe trec prin faţa preotului pentru a fi stropiţi cu agheazmă. Există credinţa că apa sfinţită le va aduce noroc şi sănătate pe tot parcursul anului.

În ultimul timp, printre gropeneni a devenit lucru de mare fală să ai caii cât mai împodobiţi. Astfel, de la an la an pot fi văzute tot mai multe hamuri şi căpeste care mai de care mai bătute în ţinte de alamă şi înzorzonate cu ciucuri de piele şi clopoţei.

După ce primesc binecuvântarea preotului, crescătorii de cai se adună pe un câmp de la marginea localităţii, unde cei mai sprinteni dintre bidivii sunt alergaţi în curse înverşunate. În ultimii ani, cei mai împătimiţi dintre localnici au investit în cai de rasă - pursânge englez sau cal de sport românesc – cu care se înscriu în cursa de Bobotează.

Primăria Gropeni îi premiază pe câştigători, cu sume de câteva sute de lei. Pe lângă aceste premii, miza curselor o constituie însă pariurile care se fac pe bani frumoşi de localnicii cu dare de mână şi chiar de persoane care vin special din alte localităţi pentru participa.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite