Digurile brăilene fac faţă cu greu viiturii de pe Dunăre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Digurile sunt captusite cu material geotextil, pentru combaterea infiltraţiilor  FOTO adevarul.ro
Digurile sunt captusite cu material geotextil, pentru combaterea infiltraţiilor  FOTO adevarul.ro

Aşa cum era de aşteptat, volumul imens de apă care vine pe cursul Dunării testează la maximum rezistenţa digurilor brăilene. Toate sectoarele de dig sunt în momentul de faţă în faza a treia de apărare, cu apa urcată până la trei sferturi din înălţimea taluzului, iar infiltraţiile şi, mai grav, grifoanele nu au întârziat să apară.

Infiltraţiile reprezintă un fenomen normal la un asemenea nivel al fluviului. Umezeala trece prin corpul digului, apărând ca o „transpiraţie” pe partea dinspre incinta apărată. Grifoanele, însă, se manifestă ca nişte izvoare care apar în incinta apărată, la câteva zeci de metri de corpul digului. Practic, din cauza presiunii uriaşe, apa îşi croieşte drum pe sub dig şi, în timp, poate disloca material din corpul acestuia, ducând la eroziuni ce pot pune în pericol întreaga structură de apărare.

"În momentul de faţă, ne confruntăm cu opt grifoane, apărute în zona de sud a Insulei Mari a Brăilei. Pentru a le anihila capacitatea de distrugere, folosim tuburi de beton pe care le punem deasupra locului unde izvorăşte apa. În momentul în care nivelul apei din tub ajunge la aceeaşi cotă cu cea a fluviului, aflată de cealaltă parte a digului, grifonul se stabilizează, pe principiul vaselor comunicante", a explicat Adrian Turiac, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Brăila. Potrivit acestuia, deocamdată SGA acţionează doar cu propriii angajaţi, fără a avea nevoie de sprijinul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă sau a primăriilor comunelor riverane.

"Apariţia infiltraţiilor şi grifoanelor este un fenomen normal, pentru care suntem pregătiţi cu toate materialele de intervenţie necesare. În cazul infiltraţiilor folosim material geotextil, saci cu pământ, fascine de nuiele, pe care le punem pe corpul digului, la grifoane acţionăm cu tuburi pentru egalizarea presiunii. Dacă situaţia va tinde să scape de sub control pe vreunul dintre sectoarele de apărare vom solicita imediat sprijinul ISU şi al primăriilor, însă deocamdată ne descurcăm cu forţe proprii", ne-a declarat directorul Turiac.

Din fericire, prognozele hidrologice anunţă că Dunărea va mai continua să crească doar o zi sau două, după care se va stabiliza, apoi va începe să scadă. Astfel, dacă luni se înregistra la mira Brăila o cotă de 621 cm, cu 11 cm peste cota de inundaţii, marţi fluviul a ajuns la 626 cm, cu doar 5 cm faţă de ziua precedentă.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite