Detoxifierea organismului pe perioada iernii. Cât de important este să facem mişcare şi ce fructe şi legume ajută la eliminarea toxinelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iarna, în special după perioada sărbătorilor, mesele copioase, consumul mare de alcool şi sedentarismul îşi pun amprenta asupra organismului. Pe lângă aspectul fizic afectat de kilogramele în plus acumulate, starea generală de sănătate poate fi deteriorată. De aceea, câteva reguli ce ajută la detoxifierea organismului sunt oricând binevenite.

"Detoxificarea este un proces complex care trebuie însoţit de investigaţii medicale şi personalizat în funcţie de vârsta şi starea de sănătate a fiecărui pacient", atrage atenţia medicul de familie brăilean Viorica Naumov.

Dacă nu este vorba despre o problemă medicală, de exemplu după sărbători, când vrem să contracarăm excesul de greutate cauzat de mesele copioase putem lua anumite măsuri fără a apela la ajutor specializat.

"Dieta şi mişcarea sunt importante în egală măsură. În dietă trebuie să predomine fructele şi legumele crude, dar pot fi incluse şi legumele gătite cu puţin ulei vegetal. Legumele verzi sunt cele mai indicate: salată verde, mazăre, brocolli, fasole verde, dar nu trebuuie neglijate nici ţelina, morcovii, ceapa şi roşiile. Cartofii ar trebui consumaţi mai moderat, deoarece sunt bogaţi în carbohidraţi. Dintre fructe, bananele şi strugurii au conţinut caloric ridicat, deci trebuie evitate atunci când încercăm să scăpăm de kilogramele în plus", ne sfătuieşte medicul Viorica Naumov.

Bineînţeles, trebuie redus consumul de dulciuri şi paste făinoase. În loc de dulciuri, putem consuma fructe, dar şi pe acelea cu măsură, pentru că sunt bogate în calorii.

Medicul mai spune că 2 -3 zile din săptămână alimentaţia trebuie să fie exclusiv vegetariană, dar nu în sensul postului clasic, ţinut de bunici, care punea mare accent pe paste făinoase şi cartofi. "Sunt indicate mâncărurile bazate pe legume gătite cu puţin ulei", precizează Viorica Naumov.

Cantitatea de alimente trebuie dozată în aşa fel încât aportul caloric să nu depăşească necesarul zilnic. Media este de 2.000 de calorii, însă persoanele sedentare trebuie să încerce să nu depăşească 1.800 de calorii. Pe internet există tabele unde se precizează pentru fiecare aliment aportul de calorii per suta de grame.

"Mişcarea fizică este benefică în orice moment al anului. Specialiştii recomandă cel puţin 30 de minute zilnic de efort fizic, în activităţi precum plimbarea în aer liber, aerobic, fitness, înot. Fiecare persoană trebuie să aleagă tipul de activitate preferat, adaptat la vârstă, la gradul de antrenament şi la bolile coexistente, bolile de inimiă sau hipertensiunea impunând o dozare corespunzătoare a efortului. Activitatea fizică are efecte benefice şi asupra stării de spirit", subliniază medicul Viorica Naumov.

Citeşte şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite