De ce se manifestă în principal iarna energia statică şi ce să facem pentru a evita micile dar supărătoarele electroşocuri
0Deşi sunt inofensive, micile şocuri cauzate de electricitatea statică pot fi destul de deranjante. Acestea se manifestă în special în anotimpul rece, când umiditatea din aer este mai redusă, iar „victime” predilecte sunt cei care poartă haine din materiale sintetice.
Fenomenul apare atunci când electronii se transferă de la un corp la altul, separând sarcinile pozitive de cele negative. După cum se explică pe site-ul acasa.ro, atomii au, în mod obişnuit, acelaşi număr de electroni şi protoni. În această stare sunt neutri. La contactul dintre obiecte, electronii se pot muta de la un atom la altul, astfel că unii atomi vor avea un surplus de electroni, cu sarcină negativă, iar alţii au o lipsă de electroni, cu sarcină pozitivă. Separarea acestor sarcini duce la fenomenul de energie statică.
Energia statică este asociată, în general, cu materialele din plastic, sintetice. De aceea, hainele din fibre artificiale sunt cele care cauzează de cele mai multe ori acele mici descărcări electrice care ne „condimentează” viaţa într-un mod nu neapărat plăcut. Totuşi, un tricou sau o cămaşă de bumbac purtate între hainele sintetice pot scădea semnificativ riscul „curentării” frecvente pe timpul zilei.
Electrizarea hainelor este supărătoare şi din punct de vedere estetic. O rochie lipită de corp poate cauza momente stânjenitoare. Acest efect poate fi înlăturat prin folosirea balsamului de rufe. Balsamul conţine, însă, multe substanţe chimice, iar cei care nu vor să îşi expună organismul contactului cu acestea pot apela la metode naturiste. Se spune că o jumătate de ceaşcă de oţet adăugată în maşina de spălat, în compartimentul destinat balsamului de rufe, poate elimina la fel de bine electricitatea statică din fibrele hainelor.
Mediile uscate favorizează apariţia energiei statice. Din acest motiv, micile electroşocuri apar mai mult pe timpul iernii, când atmosfera este lipsită de umiditate. Pentru a evita problemele, se recomandă folosirea umidificatoarelor în încăperile unde aerul este foarte uscat.
Un mic truc pentru a scăpa de şocurile cauzate de energia statică este folosirea obiectelor de metal, care au proprietatea de a prelua şocurile. Aşa se face că o cheie introdusă în broască înainte de atingerea clanţei ne poate feri de o neplăcută descărcare electrică.
Cititi si