Cum se fură „ca-n codru“ din rezervaţia naturală. Cinci indivizi au tăiat sute de arbori, coordonaţi chiar de către pădurar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un pădurar care ar fi trebuit să protejeze pădurea Viişoara din judeţul Brăila, rezervaţie naturală considerată a fi o relicvă a vechilor codri din Bărăgan, a colaborat cu hoţii de lemn şu au produs o pagubă uriaşă.

În complicitate cu cinci inşi din comuna Berteştii de Jos, pădurarul a tăiat sute de arbori vânzându-i pe sume derizorii. Prejudiciul reclamat de proprietarul celor 2.000 hectare de pădure se ridică la 60.000 lei, contravaloarea a 200 de metri cubi de lemn de salcâm.

Proprietarul pădurii Viişoara, Vasile Dogărescu, din comuna Tufeşti, a prins de veste în vara anului trecut despre jaful ce se întindea pe sute de hectare de salcâm. Ajutat de administratorul de fapt al pădurii, Auraş Bogdan, Dogărescu a întreprins el însuşi verificări, observând la faţa locului hectare întregi defrişate. Pe 19 august 2015, acesta a sesizat Poliţia.

Dosarul penal a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila cu numărul 129/P/2016, cercetările desfăşurându-se sub coordonarea directă a prim-procurorului adjunct Fănel Mihalcea. După câteva luni de anchetă, timp în care au fost audiaţi mai mulţi martori şi au fost administrate suficiente probe, şase inculpaţi, în frunte cu păduratul de la Viişoara, au fost daţi pe mâna instanţei de judecată.

Este vorba despre Costel M. (34 ani), Alexandru S. (35 ani), Voinea C. (39 ani), Lucian B. (33 ani) şi Ilie D.(35 ani), din comuna Berteştii de Jos. Toţi aceştia sunt acuzaţi de dare de mită, respectiv tăiere ilegală de arbori şi furt de arbori în formă continuată. Fănel V., pădurar în cadrul Ocolului Silvic Năruja, judeţul Vrancea, de care aparţine pădurea Viişoara, este acuzat că a luat mită şi că a coordonat jaful din pădurea Viişoara. Păduraru este singurul inculpat care a negat acuzaţiile.

"Urmare a cercetărilor efectuate, s-a stabilit că, în perioada iulie-august 2015, inculpaţii, în înţelegere cu pădurarul care şi-a îndeplinit necorespunzător atribuţiile de serviciu, au sustras cantităţi de lemne pe care le-au vândut contra-cost unor persoane din comuna Berteştii de Jos, iar beneficiul vânzării a fost împărţit între ei", precizează prim-procurorul adjunct Fănel Mihalcea.

Pădurarul lua partea leului, jumătate din câştig

Anchetatorii au probat faptul că, în vara anului trecut, cei cinci inculpaţi, îndemnaţi şi îndrumaţi chiar de pădurar, identificau localnici din Berteştii de Jos interesaţi să cumpere lemn de salcâm pentru încălzit şi pentru construcţii. După ce găseau cumpărători, hoţii luau legătura cu pădurarul care îi direcţiona în parcelele de pădure, de unde tăiau copacii, îi fasonau, îi încărcau în căruţe şi apoi se deplasau cu materialul lemnos direct la locuinţele clienţilor. Acolo, descărcau lemnele, primind câte 250-300 lei pentru fiecare căruţă vândută, banii fiind împărţiţi jumătate/jumătate cu pădurarul.

Tot paznicul pădurii i-a permis unui cioban să păşuneze oile printre copaci, primind în schimb mită în produse. "Între pădurar şi ciobanul M. Costel s-a legat o relaţie de prietenie, aceştia întâlnindu-se în nenumărate rânduri, fie la stână, fie în comună sau în pădure. Încă de la amplasarea stânei, pădurarul s-a înţeles cu M. Costel să-i permită acestuia din urmă să introducă turma de oi la păşunat, fără ştirea proprietarului, în zona de pădure la care cel dintâi era pădurar şi o păzea, urmând ca M. Costel să-i dea pădurarului, la diferite intervale de timp, cantităţi de brânză, lapte, urdă, miei şi oi. Din probele administrate, a rezultat că în perioada de păşunat a anului 2015, ciobanul i-a dat lui Fănel V. bunuri în valoare de 2.412 lei", precizează anchetatorii.

Cititi si


 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite