Clădirea de patrimoniu a fostei Policlinici pentru Copii din Brăila, scoasă din mizerie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi este o clădire de referinţă a Brăilei, fosta Policlinică pentru Copii din centrul oraşului ajunsese un adevărat pericol public pentru trecători, din cauza porţiunilor de tencuială care se desprindeau de pe faţada îmbătrânită. Teoretic, imobilul ar fi trebuit să fie reabilitat deja, după ce s-a încheiat un contract în acest sens în urmă cu şase ani. Practic, abia acum, lucrurile au început să se pună în mişcare.

Vestea bună este că, în sfârşit, clădirea nu mai reprezintă un risc, după ce, de câteva luni, lucrările de reabilitare au fost reluate, iar faţada a fost parţial refăcută. Va mai dura, însă, circa un an până când şantierul va fi închis definitiv, după cum precizează Sorin Enache, directorul Casei Judeţene de Pensii, instituţia care are în prezent în patrimoniu acest imobil.

“Probabil în vara anului viitor ar putea fi gata, iar asta dacă vremea va permite să se lucreze cât mai mult în sezonul rece. Dacă va fi foarte frig, vor fi stopate lucrările inclusiv în interior, iar asta va duce, desigur, la alte întârzieri. Partea bună e că şantierul a fost redeschis şi că s-a rezolvat ceea ce ţine de structura de rezistenţă, asfel încât clădirea să nu mai reprezinte un pericol”, spune acesta.

Încercările de consolidare şi reabilitare a acestui imobil durează de la sfârşitul anilor 2000, când s-a cheltuit circa 600.000 lei pentru studii tehnice şi proiecte. Lucrările propriu-zise au început în 2012, însă la scurt timp au fost oprite. Firma care a câştigat contractul – Concivia SA Brăila – a solicitat o suplimentare a devizului, iar pentru că nu i-au fost acceptate cererile a lăsat şantierul în stare de conservare.

image

Ani de zile, clădirea a reprezentat un risc pentru trecători   FOTO Florentin Coman

Valoarea contractului de reabilitare, negociat în 2012, se ridică la peste 7 milioane de lei, deci aproape 2 milioane de euro. În contract există o clauză care spune că “dacă constructorul sistează lucrările, le va continua cu perioada sistată, la preţurile pe care le-a licitat în 2012”. Cu alte cuvinte, nu va exista nicio penalitate pentru cei aproape trei ani în care şantierul a intrat în pauză, iar clădirea a fost lăsată să se degradeze, cu tencuiala care se desprindea permanent de pe faţada exterioară - ameninţare permanentă pentru trecători.

Cladirea situată pe Calea Călăraşilor nr. 14 a fost construită în perioada 1935 - 1937, la iniţiativa lui Vasile Demetrescu-Brăila, medic şef al Asigurărilor Sociale din Brăila pe vremea aceea. Stilul său arhitectonic a atras atenţia de la bun început. “Calităţile arhitecturale ale acestei clădiri sunt remarcabile, fiind un exemplar de vârf al arhitecturii moderne din perioada interbelică. Nu întâmplător este una dintre puţinele clădiri din România realizate într-un stil arhitectonic modern şi care se află, totuşi, pe lista monumentelor istorice”, afirmă Marcian Roman, arhitect, consilier superior în cadrul Direcţiei Judeţene de Cultură Brăila.

Imobilul are o suprafaţă de circa 3.600 mp şi în anul 2004 a fost inclus în lista monumentelor istorice la pozitia 58 Br-II-m-B-02077, sub denumirea Palatul Asigurărilor Sociale Brăila. În perioada regimului comunist, din 1955, vreme de 44 de ani, imobilul a găzduit fosta policlinică de copii, considerată, la vremea aceea, una dintre cele mai bune unităţi medicale spitaliceşti din România. La scurt timp după Revoluţie, fosta unitate medicală şi-a închis porţile, clădirea fiind revendicată de Casa de Pensii Brăila, care a preluat-o în proprietate în 2004.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite