Ce fac de Crăciun oamenii fără adăpost şi persoanele vârstnice din căminele de bătrâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Centrul Social de Găzduire în Regim de Urgenţă vin în fiecare seară în jur de 40 de oameni fără adăpost FOTO Alina Tatu
În Centrul Social de Găzduire în Regim de Urgenţă vin în fiecare seară în jur de 40 de oameni fără adăpost FOTO Alina Tatu

Sărbătorile de iarnă reprezintă un prilej de întâlnire a tuturor membrilor familiei iar cei norocoşi nu scapă această ocazie. Însă există şi oameni singuri pe lume, abandonaţi încă de la vârste fragede, care îşi petrec sărbătorile pe stradă. Nici la bătrânii din cămine nu prea mai calcă nimeni, mai puţin de jumătate din aceştia fiind vizitaţi de copii sau nepoţi.

În Brăila, în cadrul Centrului Social de Găzduire în Regim de Urgenţă Brăila sunt peste 100 de suflete care, ori locuiesc permanent ori vin doar noaptea pentru un somn la căldură. Aceştia nu au fost uitaţi de oamenii cu suflet, astfel că din sponsorizări, la ei au ajuns doi porci, fructe, dulciuri, toate pentru masa de Crăciun.

„Vor primi în ziua de Crăciun, friptură de porc, sarmale, ordef, fructe de sezon. În fiecare an vin oameni cu suflet care fac sponsorizări şi astfel reuşim, noi, angajaţii din centru, împreună cu ei, să ne  mobilizăm şi să le organizăm ceva frumos” spune Aurelia, administratorul centrului.

În Centrul Social de Găzduire în regim de urgenţă l-am întâlnit pe Ionel Chivu. Dormea îÎnvelit până-n cap. El vine în fiecare seară să doarmă. E mult mai bine decât pe stradă. Ionel a spus că pentru el, sărbătorile de iarnă nu înseamnă nimic.

centru de urgenta braila

„Fără o situaţie, fără casă, am făcut multe greşeli în viaţă. Am fost anagajat şi am mai pus mâna, am furat şi şefii m-au dat afară. Pentru mine, în momentul de faţă sărbătorile nu înseamnă nimic. Însă în fiecare an cei de aici de la centru ne-au pregătit o masă cu bunătăţi iar eu pun muzică, sunt dj. Să zicem că ne distrăm cât de cât” spune Ionel Chivu.

Tot la Centru l-am întâlnit şi pe Daniel Zilai, un tânăr bolnav de ciroză. Daniel nu-şi cunoaşte familia, iar boala care încă o mai duce pe picioare nu îl lasă să se bucure de sărbătorile de iarnă.

centru de urgenta

„Nu ştiu nimic de familia mea, stau la centru încă din 2008 de când am plecat din orfelinat. Familia mea sunt cei din centru. De crăciun îmi doresc sănătate că e mai bună decât toate” spune Daniel.

În perioada de iarnă mai ales, Direcţia de Asistenţă Socială Brăila împreună cu poliţia locală identifică persoanele fără adăpost, care dorm ba prin scări de blocuri ba prin parcuri, şi le oferă un pat cald.

centru de urgenta braila

„De la 1 noiembrie, până în martie, facem campanii de identificare a persoanelor fără adăpost împreună cu Poliţia Locală şi salvare. Pentru sărbătorile de iarnă ne-am gândit să le asigurăm şi masă, şi cu ajutorul unor oameni cu suflet care ne-au ajutat cu alimente, am reuşit să preparăm bucate tradiţionale” spune directorul Direcţiei de Asistenţă Socială Brăila, Nicoleta Oancea.

Nici bătrânii din Căminele de Bătrâni ce aparţin municipalităţii nu au fost uitaţi. Astfel şi ei vor avea parte de mese festive cu bucate tradiţionale şi programe speciale oferite de artiştii Casei de Cultură şi elevii din şcoli. Din nefericire, mai puţin de jumătate din cei cazaţi în cămine, mai sunt vizitaţi de rude.

„În cămine se organizează mese specifice de Crăciun, bătrânii vor avea parte de programe artistice. E dorinţa de a-i bucura şi de a le creea atmosfera din familie” a declarat viceprimarul municipiului Brăila, Doiniţa Ciocan.

În cadrul căminelor de bătrâni sunt cazate în jur de 310 persoane vârstnice.

Citiţi şi 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite