"Boala" lungă a clădirilor de patrimoniu din centrul vechi al Brăilei: nu au nicio şansă să fie reabilitate în viitorul apropiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Florentin Coman
FOTO Florentin Coman

Clădirile de patrimoniu din centrul vechi al Brăilei ar putea avea nevoie de ani de zile pentru a trece printr-o reabilitare serioasă. Conducerea Primăriei spune că aceste imobile au nevoie nu doar de refacerea faţadelor ci şi de consolidări serioase care nu se pot face de azi pe mâine.

"Am făcut recent o vizită într-un oraş din Franţa, împreună cu arhitectul şef al municipiului. Acolo au lucrat 15 ani şi au investit 300 milioane de euro, pentru a reabilita clădirile de pe o stradă lungă de vreo 300 de metri", a declarat primarul Brăilei, Aurel Simionescu, exprimându-şi speranţa că lucrurile se vor mişca în direcţia cea bună şi în oraşul pe care îl păstoreşte.

Edilul şef a dat ca exemple câteva clădiri reabilitate din temelii, prin implicarea Consiliului Local Municipal, cum ar fi Casa Goangă, din Piaţa Poligon sau a Consiliului Judeţean, în cazul actualului Muzeu de Etnografie, de pe Str. Polonă. În proprietatea Primăriei se mai află în prezent circa 100 de imobile, în centrul vechi, delimitat de bulevardul Cuza şi fluviul Dunărea. Unele dintre acestea ar urma să intre într-un program de reabilitări, în viitorul apropiat.

În ceea ce priveşte amenzile aplicate de Poliţia Local acelor proprietari care nu îşi întreţin corespunzător imobilele aflate în centrul istoric, primarul spune că efectul acestora este limitat. "Putem da amenzi după amenzi, dar care va fi finalitatea până la urmă? Există proprietari care nu au cu ce să le plătească, dar nici nu înţeleg că nu pot să locuiască în această zonă centrală, dacă nu îşi permit din punct de vedere financiar. Legile actuale nu prevăd măsuri mai drastice", a mai declarat Simionescu.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite