Baronul Stancu şi vicele Mija, singurii aleşi brăileni intraţi în vizorul DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Brăila, singurii aleşi care au intrat în atenţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie sunt preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Bunea Stancu, şi vicepreşedintele aceleiaşi instituţii, Florin Mija. Deocamdată, niciun parlamentar brăilean nu este suspect în vreun caz de corupţie.

Gheorghe Bunea Stancu, perceput la Brăila ca fiind „baronul local” se află de zece ani în fruntea Consiliului Judeţean. Era deja un om de afaceri prosper când a intrat în politică, însă în ultimii ani prosperitatea i-a crescut exponenţial, iar faptul că firmele la care era acţionar indirect câştigă contract după contract cu instituţia Consiliului Judeţean devenise de notorietate pe plan local.

Stancu a negat permanent că ar fi implicat în vreo afacere ilegală, însă în luna august a acestui an a avut surpriza să-i bată la uşă procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie însoţiţi de luptătorii mascaţi care aveau să-l ia pe sus şi să îl ducă cu duba la audieri, la Tribunalul Galaţi. Odată cu el a fost luat şi vicepreşedintele CJ, Florin Mija, plus încă un director din cadrul instituţiei, Nicolae Moisiu.

Din luna august până la începutul lunii octombrie, Stancu şi Mija au stat în arest la domiciliu, judecătorii ridicând parţial restricţiile, pe 9 octombrie, când au înlocuit măsura arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar. Anterior, pe 2 octombrie, după aproape două luni de cercetări, cei doi fuseseră trimişi în judecată de procurorii Direcţia Naţională Anticorupţie(DNA). Stancu a fost fiind acuzat de abuz in serviciu şi conflict de interese, iar Mija de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite.

Cum s-au comis ilegalităţile

În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că, în perioada iulie 2009 - august 2010, inculpatul Gheorghe Bunea Stancu, preşedinte al CJ Brăila, a aprobat şi a avizat documentaţia în procedurile de achiziţii publice organizate de instituţia pe care o conduce, finalizate cu încheierea a şase contracte. Asta deşi a cunoscut faptul că firmele care au oferit preţurile cele mai mici (criteriul principal de atribuire), au fost descalificate prin interpretarea discriminatorie a condiţiilor tehnice sau financiare.

Potrivit procurorilor, scopul a fost de a atribui lucrările respective firmelor agreate şi anume SC "Tancrad" SRL Galaţi, SC "Concivia" SA Brăila şi SC "Tancrad Construct" SRL Brăila, determinând, prin încălcarea atribuţiilor ce-i reveneau în calitate de preşedinte al CJ Brăila şi de ordonator principal de credite, privitor la folosirea şi gestionarea eficientă a fondurilor publice, alături de alţi funcţionari din subordinea sa (membrii comisiei de evaluare a ofertelor) producerea unui prejudiciu în valoare totală de 2.924.817,60 lei la bugetul CJ Brăila.

image

Vicele Florin Mija a stat două luni în arest la domiciliu, ca şi Stancu  FOTO Florentin Coman

Contractele respective aveau ca obiect efectuarea unor lucrări de asfaltare drumuri - SC "Tancrad" SRL Galaţi şi SC "Tancrad Construct" SRL Brăila, respectiv reamenajare/reabilitare spaţii medicale la unităţile spitaliceşti din subordinea CJ Brăila - SC "Concivia" SA. Documentaţia aprobată şi avizată de preşedintele Consiliului Judeţean Brăila consta în notele justificative şi referatele de necesitate în procedurile de achiziţii, precum şi rapoartele aferente acestor proceduri.

SC "Concivia" SA Brăila, una dintre beneficiarele contractelor din bani publici atribuite de CJ Brăila, este administrată de către inculpatul Soare Vasile. Acţionar majoritar la această firmă este SC "Bursagrirom" SA Brăila, care la rândul său, îl are ca acţionar majoritar pe inculpatul Gheorghe Bunea Stancu, condiţii în care acesta din urmă are o participare indirectă la capitalul SC "Concivia" SA Brăila şi fiind deci, persoană afiliată la aceasta. În aceste condiţii, inculpatul Gheorghe Bunea Stancu a îndeplinit mai multe acte în cadrul procedurilor şi a luat decizii prin care s-au obţinut în mod direct foloase patrimoniale în valoare totală de 1.313.867,72 lei de către SC "Concivia" SA Brăila, societate de la care beneficiază în continuare de foloase.

[n ceea ce îl priveşte pe vicepreşedintele Florin Mija, procurorii au arătat că, în calitate de membru ai comisiilor de evaluare a ofertelor depuse în procedurile de achiziţii publice aferente contractelor sus menţionate, acesta, împreună cu alţi inculpaţi, a dispus cu intenţie, descalificarea unor agenţi economici înscrişi la proceduri, prin declararea ofertelor depuse ca neconforme şi inacceptabile, încălcând astfel principiile care stau la baza atribuirii contractelor de achiziţie publică. Aceasta, cu scopul vădit de a fi declarate câştigătoare doar cele trei firme agreate.

Citiţi şi

Procurorii DNA au stabilit cum făcea baronul Stancu acte de corupţie şi care au fost complicii săi. Inculpaţilor li s-a pus sechestru pe avere

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite