Acţiuni de prevenire a criminalităţii în şcolile şi liceele din judeţul Brăila FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii de la Compartimentul de Analiza şi Prevenirea Criminalităţii şi de la Serviciul Rutier le-au oferit elevilor din şcolile gimnaziale din localităţile Lanurile şi Viziru sfaturi şi recomandări preventive pentru creşterea siguranţei în perioada vacanţei mari, având în vedere că vor dispune de foarte mult timp liber, iar părinţii, aflaţi la serviciu, vor reuşi destul de puţin să îi supravegheze.

Aceştia au înţeles că atunci când merg la joacă trebuie, obligatoriu, să spună părinţilor unde şi cu cine pleacă şi la ce oră se vor întoarce, iar în absenţa acestora să nu deschidă uşa persoanelor necunoscute, chiar dacă pretind că reprezintă diverse instituţii sau dacă spun că au fost trimise chiar de părinţi.

Ei au mai fost învăţaţi că, atunci când merg la plimbare, să evite locurile izolate, cu multă vegetaţie, şi să nu discute cu persoanele străine care le solicită diverse informaţii cu privire la programul de lucru al părinţilor.

image
"De asemenea, poliţiştii le-au atras atenţia să nu însoţească persoane străine care le solicită acest lucru, indiferent de pretext, şi când sunt pe stradă să limiteze, pe cât posibil, utilizarea telefonului mobil, care poate atrage persoanele rău intenţionate. Dacă părinţii le-au dat bani pentru diverse cumpărături au fost sfătuiţi să-i păstreze în borsetă sau în buzunar", a declarat inspector principal Jenel Şogor, purtător de cuvânt IPJ Brăila.
image

Elevii au aflat în ce fapte antisociale pot fi implicaţi copiii şi adolescenţii şi au demontat mitul conform căruia minorii nu sunt pedepsiţi în astfel de situaţii. Copiii au înţeles ce înseamnă delincvenţa juvenilă, ce se întâmplă atunci când cineva încalcă legea, fie că este adult sau minor şi ce înseamnă răspunderea penală. Poliţiştii le-au explicat de ce este nevoie de legi în orice societate şi de ce este trebuie ca fiecare cetăţean să le respecte.

image
"Teribilismul şi naivitatea specifice vârstei adolescentine pot, de foarte multe ori, sub presiunea anturajului, să conducă la săvârşirea unor fapte antisociale. Poliţiştii le-au prezentat câteva situaţii în care adolescenţii ar putea deveni infractori, iar copiii au înţeles că uneori de la o glumă proastă, de la o poreclă sau de la un cuvânt nepotrivit se poate ajunge la acte de violenţă din cele mai grave. Totodată, o conduită agresivă nu rezolvă o problemă, ci dimpotrivă o acutizează, iar „legea pumnului” este modul de a se impune a celor slabi, care nu cunosc altă modalitatea mai inteligentă de a soluţiona o situaţie critică. Pe lângă consecinţele fizice, emoţionale şi morale, poliţiştii le-au explicat copiilor şi ce pedepse riscă dacă săvârşesc fapte antisociale", a declarat inspector principal Simona Costescu, de la Compartimentul de Prevenire.

Copiii s-au implicat în discuţii, adresând multe întrebări, iar la finalul întâlnirilor au primit pliante cu sfaturi şi recomandări preventive.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite