„Zăpada mieilor“, un adevărat blestem pentru agricultori. Culturile de rapiţă şi pomii fructiferi au de suferit din cauza intemperiilor

„Zăpada mieilor“, un adevărat blestem pentru agricultori. Culturile de rapiţă şi pomii fructiferi au de suferit din cauza intemperiilor

Culturile agricole au fost puternic afectate la Botoşani FOTO Cosmin Zamfirache

Zăpada şi temepraturile scăzute fac prăpăd în rândul pomilor fructiferi şi a culturilor agricole. Rapiţa în special este afectată. Autorităţile monitorizează şi efectele ulterioare asupra plantelor de cultură.

Ştiri pe aceeaşi temă

 Schimbarea vremii dă coşmaruri agricultorilor la Botoşani. Zăpada şi temperaturile scăzute riscă să compromită culturile sensibile la frig dar şi pomii fructiferi din speciile sâmburoase. Totodată schimbarea bruscă de temeperatură ar putea să aibă efecte pe termen lung la toate culturile.

 
Probleme mari la rapiţă
 
Vremea frumoasă din ultima perioadă a dat mari speranţe agricultorilor. Odată cu ninsorile şi scăderea temperaturii din ultimele 48 de ore, în special culturile de rapiţă riscă să fie compromise. Probleme serioase au fost constatate în nordul judeţului. Reprezentanţii de la Direcţia Agricolă spun că deja monitorizează situaţia. 

”Sunt probleme la culturile de rapiţă şi am putea deocamdată să avem probleme în nord vestul judeţului, unde s-a instalat şi un strat de zăpadă. Noi monitorizăm tot judeţul.”, spune Cristian Delibaş, directorul Direcţiei Agricole. Totodată se urmăres efectele pe termen lung asupra tuturor culturilor. ”În cea mai scurtă perioadă vom vedea şi efectele acestei schimbări bruşte de temperatură”, adaugă Delibaş.
 
Pomi fructiferi afectaţi de frig
 
Afecataţi au fost şi pomii fructiferi, mai ales cei din speciile sâmburoase, precum cireşii sau vişinii de aceste schimbări bruşte de temperatură. În urma monitorizării livezilor s-au constatat probleme. ”Am avut discuţii cu proprietarii de livezi. Se pare că aici vor fi probleme la speciile sâmburoase, unde inflorescenţa va fi afectată de condiţiile meteo nefavorabile”, spune Cristian Delibaş.
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:
 
 
citeste totul despre: