Vânzarea terenurilor agricole: limită de 500 de ha pentru persoane juridice şi de 150 ha pentru persoane fizice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Irimescu explică ce condiţii vor trebui să îndeplinească cei care achiziţionează terenuri
Irimescu explică ce condiţii vor trebui să îndeplinească cei care achiziţionează terenuri

Proiectul de lege privind vânzarea terenurilor, care stabileşte suprafeţele ce vor putea fi achiziţionate, a fost definitivat, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.


Proiectul impune o limită de 500 de hectare pentru persoanele juridice şi de 150 de hectare în cazul persoanelor fizice.

„Am decis în final să reducem la 500 de hectare pentru persoanele juridice şi 150 de hectare pentru persoanele fizice. Aşa va ieşi legea din minister în perioada următoare şi o vom duce la avizat la celelalte ministere, iar următorul parlament va trebui să adopte legea respectivă”, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, citat de news.ro.

Cei care vor să cumpere terenuri vor trebui să respecte anomie condiţii: „Un cumpărător de teren nu poate achiziţiona decât dacă are domiciliul stabilit în România, dacă este de cel puţin cinci ani fermier, iar 75% din veniturile sale provin din agricultură”.

Potrivit ministrului, excepţie vor face tinerii: „Fără tineri nu vom mai avea producţie alimentară în lume. Şi România se confruntă cu această problemă: plecarea tinerilor din mediul rural. Situaţie este extrem de gravă şi trebuie să facem orice pentru a atrage tinerii în acest sens".

Întrebat dacă această lege nu ar favoriza fermierii români în procesul de achiziţie a terenurilor agricole, Irimescu a spus că nu face nicio discriminare între români şi străini.

„Legea nu face nicio discriminare între români şi străini. Toţi cetăţenii europeni care îndeplinesc condiţiile pe care le îndeplinesc şi românii pot cumpăra terenuri agricole în România”, a completat Irimescu.

În opinia ministrului, este uşor de cumpărat teren agricol în România, deoarece preţul unui hectar de pământ în România porneşte de la 2.000 de euro şi poate ajunge la 9.000-10.000 de euro în vestul ţării, spre deosebire de Belgia sau Olanda, unde costul unui hectar de pământ este de 50.000 de euro.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite