Trei români şi un olandez aleargă 1.000 de kilometri prin Balcani ca să strângă bani pentru copiii cu autism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei români şi un olandez se pregătesc să alerge 1.000 de kilometri pe ruta Bucureşti-Sofia-Bucureşti în scop caritabil. Mai precis, aceştia vor să strângă în cadrul unei competiţii cu strângere de fonduri din donaţii, suma de 20.000 de euro pentru copii cu autism din Botoşani. Banii vor fi investiţi într-o cameră ”cameră senzorială” indispensabilă în alinarea suferinţei acestora.

Trei români şi un olandez şi-au pus în gând să alerge 1000 de kilometrii prin Balcani pe ruta Bucureşti-Sofia-Bucureşti. Nu lucrează şi nici nu locuiesc împreună. Au însă două puncte în comun: vor să ajute şi le place sportul. Culmea majoritatea nu sunt şi nu au fost sportivi de performanţă şi sunt de vârstă mijlocie. 

Au meserii cât se poate de normale. Iulian Rotariu este un pompier botoşănean, Radu Preda este un antreprenor născut tot la Botoşani, Victor Vlad din Bucureşti a terminat Politehnica iar olandezul Pieter Wessel este consultant. 

Ceea ce-i motivează să alerge până în capitala Bulgariei şi înapoi este dorinţa de a strânge bani pentru copii cu autism din Botoşani, pentru a oferi speranţă acolo unde lipseşte. 

1000 de kilometrii pentru 32de copii aflaţi în suferinţă

Aceştia practic, participă la un eveniment caritabil, aflat la a patra ediţie, „1000km Balkan Charity Challenge”. Participanţii, fără limită de vârstă sau alte condiţionări, se înscriu, îşi aleg o cauză pentru care aleargă şi parcurg un traseu stabilit de 1000 de kilometrii prin Balcani, pe ruta deja amintită. Este un duatlon, cu etape pe bicicletă şi alergare. Competiţia a fost iniţiată, acum patru ani de doi bulgari Stanislav şi Tania Goergiev, care au lucrat la Bucureşti. Se merge 650 de kilometrii până la Sofia cu bicicletele iar din capitala Bulgariei toată lumea se întoarce în alergare. Cei doi botoşăneni, bucureşteanul şi olandezul au ales să alerge pentru copii cu autism din Botoşani.

image

 Olandezul Pieter Wessel FOTO arhiva personala Pieter Wessel

Şi asta după ce Radu Preda şi Iulia Rotaru au cunoscut pe cei 32 de părinţi implicaţi în ”Asociaţia Părinţilor Copiilor cu Autism”. Este vorba de o asociaţie aşa cum indică şi denumirea formată din părinţi ai căror copii au autism. Aceşti părinţi luptă singuri cu această cumplită tulburare, iar situaţia este apăsătoare din toate punctele de vedere, dar mai ales psihic şi financiar. ”Copii au nevoie în permanenţă de terapie şi în lipsa ei, există riscul ca să devină irecuperabili şi să străiască toată viaţa într-o suferinţă continuă.”, spune Gabriela Ivan, preşedintele asociaţiei şi mama unui copil cu autism. 

image

Maricica Maftean  şi Gabriela Ivan, vicepresedinta şi respectiv presedinta asociaţiei FOTO Cosmin Zamfirache

Este o realitate trecută de foarte multe ori cu vederea, de aproape toţi factorii decizional şi părinţii se zbat singuri pentru locuri şi specialişti care pot să le ajute copii. A fost întemeiat de asociaţie un centru pentru copii cu autism, singurul specializat din judeţ. Au nevoie însă de o cameră multisenzorială, esenţială pentru copii autişti. Este un loc care le stimulează simţurile şi îi învaţă să le distingă şi să perceapă realitatea. 

”Avem nevoie de această cameră multisenzorială. Aceasta poate fi pusă la dispoziţia tuturor copiilor cu întârzieri psihomotorii şi alte tulburări senzoriale precum orbire, surzenie, sindrom Down”, spune Gabriela Ivan. Cu ajutorul Alinei Colbea, reprezentanta Unicredit Bank Botoşani, companie implicată în sponsorizarea evenimentului „1000km Balkan Charity Challenge”, cauza asociaţiei din Botoşani a ajuns publică şi în antenţia tuturor celor care doreau să alerge pentru ei.

Un pompier duce greul cursei

Şi aici a intervenit Iulian Rotariu, un pompier maratonist de la Botoşani, care s-a oferit să alerge pentru copii cu autism din Botoşani şi să deschidă calea donaţiilor pentru camera multisenzorială. ”Camera senzorială va integra culorile, stimulii olfactivi, sunetul, lumina, materiale cu diferite texturi şi obiecte tactile în vederea producerii stimulării senzoriale. Noi,indraznim a avea curajul de a incepe aceasta constructie.”, a precizat Iulia Rotaru în prezentarea cauzei sale. A urmat apoi Radu Preda, un antreprenor care locuieşte la Bucureşti dar  care a descoperit cauza pe site-ul competiţiei şi fiind originar din Botoşani a fost curios să vadă despre ce este vorba. A vizitat asociaţia şi i-a cunoscut pe părinţii copiilor cu autism şi s-a decis să intre în cursă.

image

Victor Vlad alături de Radu Preda FOTO stiri.botosani.ro

 ”Am fost impresionat de determinarea acestor mame cu copii cu autism, de ceea ce au făcut până acuma şi de ce vor să facă în continuare. Am acceptat să intru în această cursă pentru a strânge donaţii. Eu sunt pasionat de sport mai de mult timp şi am mai fost la acţiuni caritabile, dar acest caz m-a impresionat într-un mod deosebit”. Totodată Radu Preda l-a convins şi pe antrenorul său de alergare Victor Vlad să alerge pentru copii de la Botoşani. Lor li s-a alăturat un olandez, amator de competiţii şi care se implică în ajutorarea copiilor cu autism.  

Dacă trei dintre participanţi vor alerga sau vor parcurge doar câteva etape, pompierul Iulian Rotariu, va parcurge întreaga distanţă în alergare. Nu este însă o noutate. Pompierul botoşănean este o vedetă a maratonului amator. A participat inclusiv la o cursă infernală în Sahara, clasându-se pe un loc foarte bun, dar şi la numeroase competiţii naţionale de maraton pe care le-a câştigat. Iulian Rotariu a început să alerge după ce copilul său a fost diagnosticat cu afecţiuni cardiace şi a fost operat. Iulia Rotariu va începe să alerge pentru copii cu autism din Botoşani pe 6 noiembrie. Suma totală de care are nevoie asociaţia botoşăneană pentru camera multisenzorială este de 20.000 de euro.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

10.000 de euro pentru copiii şi tinerii cu autism

Trupele Grimus, ZOB, Trooper şi AURA, într-un concert pentru sprijinirea Asociaţiei Stop Autismului

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite