Secetă fără precedent în ultimii 30 de ani. Oameni şi animale rămaşi fără picătură de apă: „Aşa ceva n-am văzut“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Seceta face prăpăd în judeţul Botoşani FOTO Cosmin Zamfirache
Seceta face prăpăd în judeţul Botoşani FOTO Cosmin Zamfirache

Judeţul Botoşani este pur şi simplu pârjolit de secetă. Zeci de iazuri, sute de fântâni şi opt pârâuri au secat iar oamenii stau la mila pompierilor să aducă apă potabilă pentru vite şi gospodării. Culturile au fost distruse în proporţie de 90% iar doi primari din judeţ au cerut instituirea stării de alertă.

Judeţul Botoşani este pur şi simplu distrus de secetă. De trei ani botoşănenii care trăiesc din munca pământului se simt bătuţi de soartă şi abandonaţi de Dumnezeu. Soarele arzător şi lipsa precipitaţiilor îi aduce la sapă de lemn. Muncesc din greu, doar pentru a-şi privi culturile cum se usucă sub soarele arzător. 

Seceta pârjoleşte totul, iar oamenii şi animalele suferă deopotrivă de sete. Este o realitate cruntă la frontiera Uniunii Europene în secolul al XXI lea.  În această vară a fost mai rău ca oricând. 

Sătenii spun că este cea mai cumplită secetă din ultimii 30 de ani iar autorităţile se pregătesc să instituie starea de alertă în două comune. ”Aşa ceva nici bătrânii noştrii nu au văzut. Am rămas fără apă pe câţiva zeci de kilometri. Au secat tot, fântâni, pâraie,izvoare. Nu ştiu cu ce am greşit de ne pedepseşte cel de Sus, dar este prăpăd. Ceva mai rău ca seceta din anul ăsta nu s-a văzut de 20-30 de ani”, spune cu lacrimi în ochi, Liviu Talpan, un sătean din comuna Roma.

Culturi distruse în proporţie de 90%

Orice călător care străbate judeţul, are în faţă o imagine dezolantă. Câmpii arse de soare, pârjolite parcă de foc, cu resturi de coceni sau de plante sufocate de secetă. Este o situaţie fără precedent, iar majoritatea culturilor sunt pur şi simplu distruse. În 17 comune din judeţul Botoşani recoltele sunt distruse aproape în totalitate. Oamenii au muncit degeaba. ”Până la 90% culturile sunt distruse. Cea mai afectată este cultura porumbului. 

Porumbul are nevoie de umiditate şi cum nu a fost apă în sol plus temperaturile foarte ridicate din iulie, culturile au fost compromise”, spune Cristian Delibaş, director la Direcţia Agricolă Botoşani. Totodată puternic afectate au fost culturile de soia, 80% dintre culturi fiind distruse dar şi floarea soarelui, cu pierderi de peste 60% din suprafaţa cultivată.

seceta bt

 Vitele suferă de sete FOTO Prefectura Botoşani

Statisticile furnizate de autorităţi arată că în jur de 180.000 de hectare de culturi agricole din cele 400.000 disponibile au fost distruse de secetă. Cele mai afectate comune sunt Hilişeu Horia,Dimăcheni,Rădăuţi Prut, Avrămeni,Păltiniş, Horodiştea,Ripiceni, Ungureni şi Coţuşca. În acest localităţi sunt înregistrate cele mai grave probleme. ”Este un adevărat dezastru. Nu s-a făcut nimic-nimic. Bani aruncaţi degeaba. Pământul crăpat, uscat, distrus. Nimic, domnule, nimic”, spune disperat Petrică Ignat, un fermier din Avrămeni.

”Murim de foame”

Liviu Talpan din comuna Roma a venit cu întreaga familie să taie porumbul uscat. Nu a făcut mai nimic, deşi a cheltuit o avere pe însămânţare, discuire şi alte lucrări agricole necesare. Când vede lanurile arse de soare îşi scoate pălăria din cap şi începe să plângă. Este munca lui de câteva luni bune. ”Nici nu mai ştiu încotro s-o apuc. Nu se merită să faci agricultură, dar din ce să mânânci. Oricum murim de foame aşa. Am plătit 1200 de lei la hectare toate lucrările. Atât costă. Şi să nu iasă chiar nimic? Uite aici, arşi îs banii mei„, spune săteanul. 

De altfel Liviu Talpan este conştient că nici culturile de toamnă nu vor avea o soartă mai bună. Se întreabă ce va mânca la iarnă şi mai ales cu ce bani va mai reuşit să are, să discuiască şi să însămânţeze la primăvară. ”Este o situaţie foarte gravă. Oamenii aceştia trăiesc din agricultură. Pentru ei roadele pământului sunt viaţa. Fără ea sunt nenorociţi. Este o secetă cumplită care ucide tot de ani buni. Dar ca acum parcă niciodată nu a fost. 

Am făcut demersuri şi la Guvern să o scoatem cumva la capăt„, a precizat Ştefan Cojocaru, primarul din Dimăcheni. Specialiştii deasemenea sunt sceptici în privinţa culturilor de toamnă. Cu alte cuvinte există riscul ca oamenii să rămână fără recoltă până la sfârşitul anului, fără mâncare în pragul iernii. ”Din păcate nu plouă nici acum la începutul lui septembrie. Vor fi probleme mari la culturile de toamnă, adică la orz,orzoaică,rapiţă şi grâu„, spune Cristian Delibaşi. 

Animale vândute din cauza secetei

Dezastrul de la Botoşani a fost amplificat de lipsa totală a apei în comunele cele mai afectate. Seceta este atât de puternică încât zeci de mii de fântâni au secat în 38 de comune, la fel şi iazurile sau pâraiele. Nu mai puţin de 9 pâraie importante au secat în judeţul Botoşani. În satul Aurel Vlaicu din comuna Avrămeni de exemplu nu este un fir de apă. Oamenii şi animalele suferă de sete. Singura speranţă a oamenilor sunt pompierii care aduc zilnic apă cu autospeciale. Cozi de căruţe şi oameni cu găleţi în mână se formează în spatele maşinilor de pompieri. În comunele grav afectate de secetă pot fi întâlnite scene cu adevărat dramatice.

seceta mare

 Liviu Talpan cu ceea ce a mai rămas din recoltă FOTO Cosmin Zamfirache

”Nu am avut într-o zi ce să beau. Nici eu, nici vacile. A fost ceva de groază. Aşteptăm ca pe Dumnezeu pompierii să ne aducă apă la adăpătoare, mai luăm şi noi pentru acasă. Să vedeţi că vacile când simt că vine maşina de pompieri, merg după ea, ca după o salvare.Ştiu că vine apa”,spune Ilie Pânzaru din comuna Avrămeni. De frică să nu le moară vitele de sete şi fiindcă nu au cu ce să le adapte şi să le  hrănească, mulţi localnici ajung să-şi vândă vitele la preţuri de nimic. ”Au vândut o parte din cetăţeni, animalele. Nu au apă pentru ele şi culturile sunt compromise. Cu ce să le hrănească”, spune Vasile Cislaru, viceprimarul comunei Adăşeni. Zilnic pompierii fac misiuni în comunele cele mai afectate, unde duc apă pentru vite şi oameni.

Stare de alertă în judeţul Botoşani

Autorităţile din judeţul Botoşani, s-au întrunit în comitete pentru situaţii de Urgenţă şi sunt de acord că situaţia este foarte gravă. ” Peste 32 de primării s-au plâns cu nu apă pe teritoriul comunei pentru populaţie iar 40 de comune au tras semnale de alarmă că pentru că au rămas fără apă pentru animale. Aceasta este situaţia în judeţ şi considerăm că este deosebit de gravă”, spune prefectul Dan Nechifor. 

iaz secat

Iaz secat la Botoşani FOTO Cosmin Zamfirache

Autorităţile au solicitat deja sprijin pentru calamitate Guvernului, în special pentru despăgubirea fermierilor. În judeţul Botoşani nu există un sistem de irigaţii şi nici măcar rezerve mari de apă. Singura soluţie ar fi găsirea de fonduri pentru forarea unor puţuri de mare adâncime. ”Am făcut numeroase solicitări de fonduri, autorităţilor centrale. Vrem să facem puţuri de mare adâncime. Este singura soluţie aici„, spune Ştefan Cojocaru, primarul din Dimăcheni. Până atunci însă, oamenii şi animalele suferă de sete şi cel mai probabil la iarnă vor suferi de foame. Primarii din comunele Avrămeni şi Rădăuţi Prut au cerut Prefecturii instaurarea stării de alertă.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Seceta face ravagii la Vaslui: sute de fântâni au secat, mii de hectare de culturi agricole calamitate

Agricultorii din Bărăgan, la un pas de faliment. Seceta a transformat culturile în pleavă, recolta se anunţă slabă

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite