O cadă pentru naşteri subacvatice stă nefolosită la un spital de stat. Explicaţia spitalului: femeile sunt tradiţionaliste
0La Maternitatea Botoşani o investiţie modernă a devenit inutilă din cauza lipsei de interes a pacientelor şi a conservatorismului, spun medicii. Secţia de Obstetrică şi Ginecologie a Spitalului Judeţean din Botoşani este una dintre puţinele din ţară care se poate lăuda că deţine o sală de naşteri sub apă, cu toate dotările necesare, inclusiv o cadă specială.
În ultimii şapte ani au avut loc numai două naşteri sub apă, iar Maternitatea a băgat cada în conservare.
În anul 2011, Maternitatea din Botoşani, devenită după comasare secţie a Spitalului Judeţean ”Mavromati”, devenea unul dintre puţinele spitale din România care beneficia de o sală de naşteri subacvatice. Mai precis, Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie primise sub formă de donaţie o cadă pentru naşteri sub apă. Cu banii de la Ministerul Sănătăţii, a fost amenjată şi sala de naşteri, plus încastrarea căzii şi racordarea ei la toate instalaţiile.
Investiţia în sală şi racorduri a costat la aceea vreme în jur de 15.000 de euro. Mai mult decât atât, reprezentanţii spitalului îşi punea toată încrederea că naşterile subacvatice vor fi un real succes. Serviciile nu erau decontate de Casa Judeţeană de Asigurări şi o astfel de naştere costa în jur de 500 de euro. Cu toate acestea era, la aceea vreme cel mai mic tarif practic din ţară. Investiţia a fost popularizată intens, fiind în primul an realizate şi două naşteri sub apă la Botoşani.
”Oamenii preferă să facă lucrurile aşa cum le ştiu ei”
După un an de succes, naşterile sub apă la Maternitatea Botoşani au devenit o chestiune exotică şi doar de domeniul trecutului. În ultimii 6 ani nu a mai existat nicio solicitare privind naşterile sub apă. O parte a botoşănencelor nu şi-au permis taxa de 500 de euro, iar celelalte, spune conducerea spitalului, preferă să nască tradiţional. Chiar şi în condiţiile în care naşterea sub apă are nenumărate beneficii atât pentru mamă, cât şi pentru copil.
”Nu prea a avut succes. Au fost doar două naşteri, din câte ştiu. Atât. Nu există adresabilitate, nu cere nimeni aşa ceva. Şi ea a fost promovată încă de atunci, nu se poate spune că nu a ştiut nimeni de existenţa ei. Ultima naştere subacvatică a avut loc în urmă cu 6 ani. De atunci, nicio solicitare. Unul dintre motive este poate slaba informare, nu au înţeles exact cum se întâmplă naşterea sub apă şi beneficiile care decurg din această procedură. Este şi o formă de tradiţionalism, oamenii preferă să facă lucrurile aşa cum le ştiu ei”, spune Livia Mihalache, directorul Spitalului Judeţean din Botoşani.
Echipamente valoroase rămase în conservare
În lipsa solicitărilor, nici nu a mai fost solicitată o autorizare nouă pentru folosirea căzii şi nici nu a mai fost pregătit persoanal suplimentar pentru asemenea intervenţie. ”Din câte ştiu de la veche conducere a existat o autorizare. Dar nu a mai fost prelungită”, adaugă Livia Mihalache. Cada pentru naşteri nici nu poate fi comercializată şi nici măcar scoasă din sala de naşteri, existând riscul de a o deteriora.
În aceste condiţii, echipamentele se află în conservare şi se încearcă găsirea unei noi destinaţii. ”Ea nu poate fi, evident, vândută. Şi nici întrebuinţată deocamdată la altceva. Vom găsi soluţii să-i găsim o destinaţie potrivită, în limitele legii”, adaugă directorul spitalului. În momentul de faţă în sala de naşteri, au loc naşteri după procedeele obişnuite.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:
Maternitatea modernizată cu 5 milioane de euro stă închisă din cauza birocraţiei