FOTO Târgul meşterilor populari şi-a deschis porţile la Botoşani. Participă păstrători ai vechilor meşteşuguri din toată ţara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 60 de meşteri populari din toată ţara s-au reunit pentru trei zile la Botoşani. Târgul meşterilor populari şi-a deschis vineri dimineaţă porţile. Pe tarabele improvizate în centrul Botoşaniului se găsesc  de la veşminte tradiţionale până la ceramică, brâie, împletituri şi icoane

Festivalul Meşterilor Populari de la Botoşani a ajuns la ediţia a VIII a. Şi în acest an pentru trei zile, în perioada 25- 27 aprilie, meşteri populari din toată ţara se reunesc în oraşul din nordul Moldovei şi prezintă cu vânzare obiecte realizate prin tehnici meşteşugăreşti păstrate de-a lungul secolelor. 

La această ediţie deschiderea oficială a avut loc vineri la ora 12.00 în prezenţa autorităţilor. Participă peste 60 de meşteşugari din Botoşani, Suceava, Neamţ, Bistriţa,Argeş,Harghita. Aceştia au expus deja pe tarabele amplasate pe Pietonalul Unirii din municipiul Botoşani, cojoace, straie tradiţionale,obiecte din lemn, sticlă,icoane, împletituri,ouă încondeiate, opinci sau brâie. 

” În acest an se observă o acurateţe deosebită.  Există o pregătire aparte a meşterilor legată de costumul popular, punându-se un mai mare accent pe meşteşugurile tradiţionale şi mai puţin pe derivatele care ţin mai mult de artă decorativă”, a precizat etnograful Margareta Mihalache, unul dintre organizatorii evenimentului. 

În organizarea evenimentului s-au implicat Consiliul Judeţean Botoşani, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale , Asociatia Mesterilor Populari din Moldova, Asociatia Mesterilor Populari din Bucovina si Asociatia “Art – Mestesugurile Prutului.  Acest eveniment este din punct de vedere al meşterilor un bun prilej de a aduce mereu aminte oamenilor de rădăcinile lor ancestrale dar şi a menţine vie în memoria colectiviăţii a acestor meşteşuguri tradiţionale. 

”Încercăm să le ţinem în viaţă. Să îşi aducă aminte toţi oamenii de strămoşii lor şi de frumuseţea artei lor” a precizat un vânzător de brâie din Bucovina. Preţurile sunt acceptabile având în vedere că majoritatea produselor sunt ”hand-made”. Spre exemplu, în brâu din piele cu încrustaţii se vinde cu preţuri cuprinse între 80 şi 350 de lei.

citiţi şi:

Vasluienii sunt asteptaţi la Târgul de ouă încondeiate şi icoane

Produse de post, leacuri româneşti, ii şi genţi realizate manual la Târgul cu Bunătăţi din Ploieşti

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite