FOTO Călător în jurul lumii. Din cartierele sărace ale Indiei până în paradisul din Polinezia Franceză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Diaconescu explica fotografia FOTO ADEVARUL
Vasile Diaconescu explica fotografia FOTO ADEVARUL

Vasile Diaconescu este un ieşean din nastere, botoşănean prin adopţie şi stabilit de aproape două decenii în capitala Italiei. Bărbatul, de meserie inginer electronist, a vizitat până acum peste 40 de ţări de pe toate continentele.

Botswana, Tunisia, Libia, Alger, Peru, Egipt, Bolivia, Zambia, Zimbabwe, India, Nepal, Tibet, China, Iordania, Siria, Mexic, Arabia Saudită, Quatar, Thailanda, Nepal, China, Suedia, Germania, Elveţia, Franţa, Austria sau Statele Unite ale Americii. Acestea sunt, însă, doar câteva din ţările vizitate de Vasile Diaconescu. Iar din fiecare colţ al lumii, bărbatul a vrut să aducă câte ceva şi acasă şi să îşi împărtăşească experienţele şi cunoştinţele şi cu alţi oameni.

Pentru Vasile Diaconescu călătoriile prin lume nu înseamnă, doar pasiune, ci şi o puternică dorinţă de a cunoaşte mai îndeaproape Lumea şi oamenii. Şi a avut prilejul de a vedea lucruri şi obiceiuri care l-au impresionat profund. Vasile Diaconescu recunoaşte, însă, că ţara care i-a pătruns cel mai adânc în suflet este Italia.

“La această întrebare, altă dată am răspuns Egipt. Fără însă să o aprofundez. Întradevăr Egiptul se bucură de arheologie şi istoria antică,. Şi alte ţări au tot felul de bogăţii, dar într-un domeniu, două, trei. Italia are mai multe. Natură, istorie, muzică, bucurie, urbanistica de sate, tradiţii. Într-un sat am mâncat pâine făcută într-un cuptor din 1210”, spune bărbatul.  

În călătoriile sale prin lumea întreagă, Vasile Diaconescu nu întâmpină dificultăţi în vorbire. Bărbatul vorbeşte la pefecţie şase limbi străine: engleza, franceza, rusă, italiană, germană şi spaniolă.

„Când merg în locuri noi, încerc să învăţ limba lor. Mai ales dacă acesta seamănă cu cele ştiute de mine. Am fost şi ţări în care nu am ştiut un cuvânt în limba locală, dar am învăţat să comunic prin limba gimnastică, să spun aşa”, mărturiseşte Vasile Diaconescu.

Bărbatul spune că nu a socotit niciodată banii pe care i-a investit în călătorii, dar îşi aminteşte că cea mai scumpă călătorie a fost în Paradisul din Polinezia Franceză.

“Este un loc care costă mult şi acolo merg cuplurile în voiaj de nuntă. La o agenţie biletele costă între10.000 şi 13.000 de euro de persoană. Este foarte mult. Eu am fost, de exemplu, cu soţia în Polinezia  am cheltuit 4000 de persoană. Dar cele 13.000 sunt doar pachetul, dar acolo dacă vrei o bere este în plus, vrei să trimiţi o carte poştală, costă. Eu am cheltuit în schimb 4000 de euro şi nu am stat în restricţie. Mulţi vor să meargă cu mine în excursie pentru că ştiu să aleg locurile. Este foarte important să ştii să alegi locuri necunoscute”, mai adaugă bărbatul.

De  meserie, inginer electronist

Vasile Diaconescu s-a născut la Iaşi pe 8 martie 1957. A absolvit Liceul "Costache Negruzzi", din Iaşi, unde a fost coleg de bancă cu profesorul Sorin Antohi. 

"Pe mine ma uimeste la fiecare intalnire a noastra. La intalnirea de 30 de ani de la terminarea Liceului am descoperit in el un veritabil dansator. Am avut si bucuria de a sta in aceeasi banca. Eu eram foarte selectiv dar am decis sa stau cu el", isi aminteste profesorul Sorin Antohi. 

A urmat mai apoi cursurile Facultăţii de Electrotehnică, după care a fost repartizat la Botoşani, oraşul de care a fost cucerit iremediabil.

"Am devenit botoşănean prin adopţie. Am avut norocul să cunosc oameni de suflet aici şi ţin foarte mult la acest oraş.  Am ajuns în Botoşani în anul 1983. Am lucrat o perioadă de timp la IUPS, unde nu era nevoie de ingineri electronişti, iar după un an şi şapte luni am trecut la Tehnotnon Iaşi, la reprezentanţa Tehnoton Botoşani şi acolo am lucrat din 1985 până în 1990. Din 90 am plecat în Italia", a mărturisit Vasile Diaconescu.

Iar aici a avut mai multe activităţi, însă, toate în domeniul său. Iar rezultatele  muncii sale au fost mereu apreciate  de şefi şi colegi.

În 1996 am început să lurez într-o interprindere în care făceam recunoaştere vocală. Adică, transformam vocea în scris, spune Vasile Diaconescu

Vasile Diaconescu a fost şi director tehnic la o filială din Italia a unei Companii de telecomunicaţii medicale, iar mai apoi consultant într-o interprindere ce producea aparatură electro-medicală. 

Impresii de călătorie

Pe lângă călătorii, Vasile Diaconescu este pasionat şi de fotografie. Iar imaginile care l-au impresionat în timpul călătoriilor au fost imortalizate. Astfel că acum, bărbatul deţine câteva sute de mii de fotografii. Numai din călătoria din India s-a întors cu 19.800 de fotografii. A avut parte însă şi de surprise mai puţin plăcute când a avut interdicţie de a fotografia.

“Când am fost în peru şi Bolivia m-am întors cu 13.000 de fotografii, iar soţia mea, care are şi ea cameră foto, avea 13”, îşi aminteşte, amuzat Vasile Diaconescu.

Aproape 300 de fotografii, au fost expuse, spre deliciul şi bucuria publicului botoşănean, la Galeriile de Artă Ştefan Luchian. Fotograful este un veritabil ghid, reuşind întotdeaună să îşi ducă vizotatorii, pe tărâmurile pe care le vede în fotografie.

"Fotografiile sunt de-a dreptul fenomenale. Imi bucura nu doar privirea dar si sufletul. E o adevarata delectare, iar cu explicatiile domnului Diaconescu, efectiv parca fac si eu parte din peisaj si vad o realitate nu doar o fotografie. Domnul Diaconescu este o enciclopedie, iar eu am invatat foarte multe despre obiceiuri, locuri si tot felul de ritualuri din civilizatii, despre care nu stiam nimic. Este fascinanta", a spus o tanara botosaneanca, care a asistat la "lectia" oferita de Vasile Diaconescu.

 Expozitia “Impresii de călătorie”, poate fi vizitată de botoşăneni până pe 8 mai.  

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite