Fenomenul copilelor devenite mame capătă amploare la Botoşani. În doar trei luni, peste 25 de minore au născut la Maternitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai multe copile din Botoşani trec direct de la legănatul păpuşilor la îngrijit proprii lor copii. Medicii de la Obstetrică şi Ginecologie spun că în 2015, numărul acestora a crescut faţă de anul trecut, majoritatea provenind din mediul rural.

Tot mai puţini copii se nasc în familiile organizate din judeţul Botoşani.  În schimb s-au înmulţit copii apăruţi în urma sarcinilor nedorite. Mamele sunt la rândul lor nişte copile. Majoritatea provin din mediul rural şi au relaţii cu tineri majori, unii mai mari şi cu 10 ani. 

Specialiştii spun că este o consecinţă a lipsei educaţiei sexuale dar şi a mediului pauper în care trăiesc. Culmea în 2015, numărul minorelor care devin mame a crescut vertiginos.

S-au înmulţit copilele cu copii

Medicii de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie, spun că la Botoşani odată la trei zile o minoră aduce pe lume un copil. Conform aceleiaşi statistici, în primele trei luni ale anului au născut nu mai puţin de 25 de minore. Acestea respectă tiparul consacrat: sunt din mediul rural, din familii sărace şi au iubiţi mult mai vârstnici. În majoritatea cazurilor, 17 dintre acestea, mamele aveau împlinită vârsta de 17 ani. Restul sunt mame la 16 şi 15 ani.

”Sunt 25 de mame minore luate în evidenţă de Secţia de Obstetrică şi Ginecologie a Spitalului Judeţean . Cea mai mică are 15 ani. Au fost trei cazuri de mame la 15 ani în primul trimestru al acestui an”, spune Ioan Asaftei, director de îngrijiri la Spitalul Judeţean ”Mavromati” Botoşani.

Impact emoţional devastator

Medicii spun că impactul unei naşteri asupra unei copile este uriaş. Practic peste noapte aceasta devine mamă. Este obligată să renunţe brusc la copilărie şi este nevoită să întreţină un copil. În multe cazuri minorele ajung să formeze familii cu taţii. Sunt cazuri în care fără ajutor din partea familiei, mamele minore nu reuşesc să se descurce şi lasă traume la rândul lor în dezvoltarea noului născut. Un cerc vicios care deocamdată este departe de a fi rupt în România, o ţară în topul statelor cu cele mai multe mame minore.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

O româncă în vârstă de 11 ani a născut într-un spital din Creta

Copiii care după naştere nu au nume, ci un număr: Drama bebeluşilor abandonaţi în Maternitatea Vaslui

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite