Evaluare naţională 2015. Botoşani. Astăzi începe examenul de Capacitate. Totul despre Evaluarea Naţională la Botoşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii de clasa a VI-a vor suţine pe data de 2 iunie evaluarea naţională

Astăzi au început examenele din cadrul Evaluării Naţionale. Prima probă este cea la Limba şi Literatura Română. În premieră, anul acesta toţi candidaţii vor fi supravegheaţi video şi audio în sălile unde vor desfăşura probele de concurs.

Astăzi încep emoţiile pentru elevii botoşăneni de clasa a VIII a. Conform statisticilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, anul acesta sunt înscrişi la Evaluarea Naţionlă 4102 elevi dintr-un total de 4387 absolvenţi. Sunt 285 de elevi care au absolvit dar nu au dorit să se înscrie la Evaluarea Naţională. 

Anul trecut promovabilitatea la nivelul judeţului Botoşani a fost de 64,11%. Dintre cei care au trecut examenele 66 de candidaţi au luat nota 10 la matematică în timp ce doar 7 au primit nota 10 la limba şi literatura română. La nivel naţional 199.000 de elevi susţin astăzi prima probă la Limba şi Literatura Română.

Elevi supravegheaţi video şi audio

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei anunţă că anul acesta candidaţii vor fi supravegheaţi atât video cât şi audio. "Estimăm că la Evaluarea Naţională se vor prezenta în jur de 12.000 – 13.000 de elevi. Pentru clasa a IX-a avem peste 17.000 de locuri, dintre care peste 15.200 sunt la liceu, iar restul se împart între profesională, seral şi frecvenţă redusă. În ceea ce priveşte organizarea Evaluării Naţionale 2015, toate şcolile gimnaziale din Bucureşti sunt centre de examinare. În afară de camerele video, vor fi montate şi instalaţii audio, iar înregistrările rămân la comisia de evaluare şi se verifică numai dacă sunt sesizări", a explicat inspectorul Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Capitalei.

Evaluarea Natională 2015. Regulile din sala de examen

Examenul începe la 9 dimineaţa, însă elevii trebuie să fie în bănci de la ora 8:30. În ceea ce priveşte accesul în sălile de examen, elevii sunt aşezaţi alfabetic câte unul în bancă, iar pe uşa de la intrarea fiecărei săli de examen este lipită o listă cu numele candidaţilor distribuiţi acolo. Adolescenţii nu au voie să intre în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe sau poşete candidaţii având obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învăţământ în acest scop.

Ordinul de ministru care stipulează aceste reguli spune că elevii care refuză depozitarea obiectelor menţionate, în sala stabilită de comisie, nu vor fi primiţi în examen. De asemenea, candidaţii nu au voie să aibă, în sălile de examen, asupra lor sau în băncile în care sunt aşezaţi, orice fel de manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

„Se mai interzice candidaţilor să aibă telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare care permite conectarea la internet, la reţele de socializare, şi care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidaţi sau cu exteriorul”, atrag atenţia reprezentanţii Ministerului Educaţiei.

Nu în ultimul rând, se interzice candidaţilor să comunice între ei sau cu cineva din exterior, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

„Înainte de începerea probelor, asistenţii prezintă candidaţilor aceste reguli şi le solicită să predea toate eventualele materiale şi obiecte care, potrivit reglementărilor în vigoare, sunt interzise în sala de examen. Apoi, candidaţii semnează un proces-verbal în care se regăsesc aceste reguli şi menţiunea că ştiu că nerespectarea acestora are consecinţe”, mai arată sursele citate.

Evaluarea Naţionala 2015. Consecinţele încălcării regulilor

Încălcarea acestor reguli este considerată fraudă sau tentativă de fraudă, iar candidaţii respectivi vor fi eliminaţi de la probă, indiferent dacă materialele sau obiectele interzise au fost folosite sau nu. Candidaţii eliminaţi de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă vor primi nota 1.

Calendar Evaluare Naţională 2015

15-17 iunie - Înscrierea la Evaluarea Naţională

22 iunie – Proba la Limba Română

23 iunie – Proba la Limba Maternă

24 iunie – Proba la Matematică

26 iunie – Afişarea rezultatelor

26 iunie – Depunerea contestaţiilor

27 – 29 iunie – Rezolvarea Contestaţiilor

30 iunie – Afişarea rezultatelor finale

 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Admitere Liceu 2015. Topul liceelor de elită care îi aşteaptă pe cei mai buni elevi

Examen Capacitate 2015 Bihor. Peste 5.000 de absolvenţi ai clasei a VIII-a, aşteptaţi la examen. Ce riscă elevii care copiază

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite