Cum plăteşte statul 14 ani rate la bănci pentru gropile din asfalt. Povestea incredibilă a unui drum recent reabilitat cu milioane şi distrus complet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drumul judeţean ce trece prin comunele Sarafineşti şi Corni este plin de gropi, la cinci ani de la inaugurare FOTO Cosmin Zamfirache
Drumul judeţean ce trece prin comunele Sarafineşti şi Corni este plin de gropi, la cinci ani de la inaugurare FOTO Cosmin Zamfirache

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Botoşani spun că mai au de plătit încă cinci ani rate la bănci, după alţi nouă care au trecut, pentru un drum judeţean plin de gropi. Situaţia este aproape absurdă, după ce, în 2010, instituţia a investit 7 milioane de lei, dintr-un credit pentru investiţii făcut în 2006, ca să reparare drumul. Şefii de la judeţ susţin că drumul s-a stricat atât de repede din cauza maşinilor de mare tonaj.

Orice şofer care trece pe drumul judeţean 208H, prin comuna Corni (judeţul Botoşani), venind fie dinspre Vorona, fie dinspre Botoşani, are impresia că a nimerit pe un tronson lăsat de izbelişte de cel puţin două decenii. Şi asta pentru că, pe zone întinse, carosabilul este plin de gropi. În satul Corni, acestea sunt atât de întinse, încât strădania şoferilor este de prisos. Roţile maşinii nimeresc, orice ar face conducătorul auto, într-o groapă.

Drum reabilitat cu 7 milioane de lei, distrus în cinci ani

În realitate, nu este vorba despre un drum uitat de autorităţi. Este, de fapt, o arteră de circulaţie reparată cu bani grei de Consiliul Judeţean Botoşani, în urmă cu doar 5 ani. Investiţia în repararea DJ 208H a ajuns la 7 milioane de lei şi s-a acoperit dintr-un credit bancar făcut, în 2006, de CJ. Valoarea întregului credit, luat pentru mai multe proiecte de investiţii în judeţ, este de 60 de milioane de lei, iar Consiliul Judeţean Botoşani s-a angajat să achite toată suma în rate, timp de 14 ani.  

Tronsonul DJ 208H ce leagă şi trece prin localităţile Corni şi Sarafineşti este important, având în vedere că face legătura cu drumul naţional Botoşani-Suceava şi ajunge până la Vorona, prin Câmpeni. Drumul a fost reabilitat de un consorţiu de firme, SC Construct Com SRL şi SC Drumuri şi Poduri S.A. Suceava, şi a fost inaugurat în 2010. Dacă la inaugurare drumul arăta ca în palmă, acum, după doar cinci ani, este plin de cratere.

gropi

Gropile de pe tronsonul de drum de la Sarafineşti FOTO Cosmin Zamfirache

”Cum să faci drum şi să nu ţină nici 5 ani?!”, spune cu năduf un sătean din Sarafineşti. Pe de altă parte, şefii de la Consiliul Judeţean susţin că de vină ar fi camionele cu balast care tranzitează zona, mergând la diferite lucrări din satele şi localităţile apropiate.

”Drumul nu a rezistat din cauza maşinilor de mare tonaj, care-l tranzitează. Nu cred că este vorba despre calitatea lucrărilor făcute la drum, ci de această problemă. Trebuie luate nişte măsuri în acest sens, măcar acum. În orice caz, încercăm să intervenim pentru astuparea gropilor”, spune noul preşedinte al Consiliului Judeţean, Gheorghe Sorescu. 

Rate la bancă pentru gropi

Mai grav este, însă, că acest drum plin de gropi a fost făcut cu un credit la bancă şi că lucrările au ieşit din garanţie, astfel că alte reparaţii s-ar mai putea face, însă tot pe banii statului. ”Pentru împrumutul luat atunci, mai avem rate până în 2020. La suma totală luată împrumut avem o rată de 500.000 de lei, plus 100.000 de lei dobândă. Plătim, ce putem face? Partea proastă este că acel drum trebuie refăcut”, precizează Gheorghe Sorescu. În lipsă de fonduri, deocamdată, gropile din asfaltul pentru care încă se mai plătesc rate sunt astupate cu pietriş. 

Vă mai recomandăm:

FOTO Şoferii din Galaţi au protestat într-un mod inedit împotriva drumurilor proaste. Ei au desenat căpuşe şi flori în jurul gropilor din asfalt

Fost viceprimar, atac la actualii viceprimari din pricina gropilor. „După ce Bacinschi a rămas fără atribuţii mă aşteptam ca treaba să meargă mai bine”

Botoşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite