”Botoşanii de odinioară”, o expoziţie foto inedită, despre mărirea şi decăderea ”Oraşului Doamnei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Centrul Istoric al Botoşaniului, pe stâlpii de iluminat  a fost amplasată o expoziţie inedită de fotografii şi gravuri din perioada ante şi interbelică. Acestea au menirea de a evoca trecutul urbei şi promovarea obiectivelor culturale ale oraşului.

Botoşaniul, oraş documentat încă din perioada  lui Alexandru cel Bun, are un trecut glorios, dominat de avânt urbanistic, economic şi cultural. Acestă bunăstare a Botoşaniului s-a reflectat în monumentele arhitectonice rămase din secolul al XIX lea în special şi început de secol XX. 

Pentru a evoca trecutul Botoşaniului, şefii de la Primărie au amplasat pe stâlpii din Centrul Istoric al Botoşaniului, fotografii şi gravuri cu clădiri şi oameni de acum 100 de ani. În acet fel pe stâlpii centrului urbanistic de secol XIX conservat al Botoşaniului, locuitorii pot vedea, cum arăta Primăria la 1920, cum erau îmbrăcaţii botoşănenii la 1890 sau cum arăta însuşi Centrul acum 100 de ani. 

”Am dorit să promovăm istoria Botoşaniului în aceste imagini. În timp oraşul a mai decăzut, dar trebuie să ne amintim de acest trecut glorios, pentru a putea fi mândri de faptul că suntem botoşăneni şi mai ales să încercăm să ajungem şi chiar să depăşim aceea perioadă de aur”, spune viceprimarul Cătălina Lupaşcu. Imaginile au fost culese fie din arhive, fie de la colecţionarii de cărţi poştale sau fotografii de epocă. 

”Am avut noroc că am găsit aceste imagini rare, de epocă. Ne-au fost donate sau ne-au fost oferite benevol. Au fost cheluieli minime doar cu tipărarirea, cartonarea şi montarea lor”, adaugă Cătălina Lupaşcu. Botoşănenii, mai ales cei în vârstă se opresc şi admiră imaginile, reunite sub denumirea de ”Botoşanii de odinioară”. 

”Îmi stârnesc aşa o melancolie. Am văzut şi eu locurile astea aşa cum arătau, imediat după război. Erau aproape ca în poze. Acum s-au schimbat unele, s-au degradat că nu are nimeni grijă de ele”, spune un pensionar după o plimbare în Centrul Istoric. În total au fost montate peste 30 de cartoane cu fotogafii şi gravuri pe toţi stâlpii din Centrul Istoric al oraşului. Această zonă a fost reabilitată în 2010 cu fonduri europene.

citiţi şi:

Festivalul Muzicii de Stradă, o noutate în istoria festivalurilor din România, în 19- 21 septembrie, la Satu Mare

„Pasajul umbrelelor” din Botoşani. Peste 400 de umbrele vor acoperi o alee din Centrul Istoric al oraşului

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite