Situaţie disperată la Botoşani: Spitalul de Urgenţă rămâne fără medici. Rezidenţii vor să lucreze mai mult în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De aproape trei ani de zile la Spitalul Judeţean ”Mavromati” zeci de medici se pensionează, dar nici un specialist nu se înghesuie să ocupe locurile rămase libere. La concursurile organizate de şefii spitalului nu se prezintă niciun candidat, rezidenţii preferând marile oraşe din ţară sau slujbele mai bine plătite din străinătate. Pe anumite secţii nu mai are cine trata pacienţii aceştia fiind nevoiţi să plece la alte spitale.

Un necaz nu vine niciodată singur. Iar cel mai bine o ştiu şefii de la Spitalul Judeţean ”Mavromati”  cel mai mare spital din judeţul Botoşani. După ce că unitatea sanitară este înglodată în datorii, iar banii primiţi în acest an nu ajung nici de salarii, spitalul se confruntă cu un deficit uriaş de medici

Sunt specializări rămase fără niciun cadru medical.În momentul de faţă la Spitalul Judeţean lucrează 182 de medici. Conducerea spitalului spune că ar mai fi nevoie de încă 60 pentru a se lucra în condiţii optime. ” Conform normării la minim există un deficit de aproximativ 60 de medici. Efectele sunt resimţite de medicii suprasolicitati, ţinând cont că dumnealor lucrează şi în program operator şi în program la ambulatoriul de specialitate plus secţii şi nu în ultimul rând totul se răsfrânge asupra pacienţilor”, a declarat directorul de îngrijiri al Spitalului judeţean, Ioan Asaftei.  

Cel mai mare deficit este înregistrat la Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean, acolo unde după pensionarea cardiologului, nu a venit niciun medic pentru a-i lua locul. În aceste condiţii o urgenţă cardiacă la un copil se poate încheia în mod tragic pe această secţie. Majoritatea părinţilor preferă însă ca în lipsa unui pediatru cardiolog să îşi ducă copilul la spitale din judeţele învecinate, Iaşiul fiind preferat. ”Este o problemă şi aşteptăm medici. Căutăm rezidenţi. Am scos postul la concurs, dar nu a venit nimeni”, a precizat directorul spitalului Viorel Iliuţă. Situaţia s-a generalizat la nivelul întregului spital. 

Sunt posturi scoase la concurs dar de trei ani de zile nici măcar un rezident nu se înscrie la concurs. În momemntul de faţă deficit major de medici este pe Secţia de Cardiologie unde mai este nevoie de patru medici, pe secţia de ortopedie pediatrică cu un deficit de doi medici, oncologie cu trei doctori lipsă, la care se adaugă încă şapte specialişti la Terapie Intensivă şi Anatomie Patologică. Conducerea spitalului susţine că nici măcar un rezident nu se arată interesat de spitalul unde se agaţă harta în cui. Majoritatea specialiştilor preferă oraşele univeristare, spitalele mari, cercetarea şi nu în ultimul rând plecarea în străinătate, unde sunt mai bine plătiţi. 

Un medic rezident debutant câştigă un salariu de 200 de

euro

image

, fără să beneficieze de locuinţă de serviciu sau alte sporuri. ”Sunt medici tineri care vor să-şi înceapă viaţa în altă parte sau în altă ţară unde salariile sunt mult mai mari ca aici. Nici apartamente de servici nu am de unde să le dau. Sunt care vor să profeseze în marile oraşe sau în mediu universitar, unde au oportunităţi mai mari”, a precizat medicul Viorel Iliuţă. Sunt rezidenţi care acuză sistemul şi spun că în spitalele de provincie le fac zile negre chiar colegii consacraţi de pe secţii invidioşi că le-ar fura pacienţii. În aceste condiţii greul îl duc tot pensionarii.

 La oncologie, acolo unde ar mai fi nevoie de trei medici, doctorul Tereza Cojocaru care se apropie de vârsta pensionării se gândeşte cu îngrijorare că nu mai vine nimeni din urmă.  ”Deocamdată nu văd niciun rezident. Botoşaniul nu este dezirabil din acest punct de vedere, preferă să rămână în oraşele mari cu alte oportunităţi. Este un specialist oncolog din Botoşani, dar a preferat să rămână la Institut în Iaşi”, a precizat medicul oncolog, Tereza Cojocaru. 

Îngrijorat este şi un alt medic cu state vechi al Spitalului Judeţean, ortopedul, Radu Malancea. ” Foarte mult creşte numărul de pacienţi, dar noi în schimb ne micşorăm efectivul. Automat nu vom putea face faţă şi nu putem face faţă avalanşei şi pretenţiilor pacienţilor noştri”, a completat Radu Malancea care este şi şeful secţiei de Ortopedie.  Deocamdată şefii de la Spitalul Judeţean, au rămas fără soluţii şi speră ca rezidenţii din Botoşani să se întoarcă la muncă acasă.

citiţi şi:

Se fac angajări la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău. Se caută şase medici specialişti

Nouă posturi de medici la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, scoase la concurs

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite